Uniquely Modern Stacey Turley project by Kariouk Associates

Gallery featuring images of the ultra-modern Stacey_Turley project, a home designed by Kariouk Associates.

01

Welcome to our gallery focusing on the ultra-modern Stacey-Turley residence, a home designed by Kariouk Associates.

This home was designed for the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live their lives here for the next half century. A significant spatial challenge was that the maximum allowable width of the house could only be 24 feet, hence the house would need to be lengthy.

Because windows on the long sides of the home were restricted by zoning regulations, the challenge was to bring light into the long interior volume.

The home is set as far back as possible within a contoured landscape, with a lower level “basement” that opens directly to the outdoors and views of the large front garden. The front wall comprises a floor-to-ceiling glass accordion-door system that can open completely to the landscape.

On the main floor, the roof overhang is shaped to block the higher-angled summer sun, while lower-angled winter sun penetrates the home. The Insulated Concrete Form walls (ICF) and the poured concrete, radiant heated floors capture and hold warmth, gradually releasing the heat throughout the home in the evening.

The sloped roof continues through the interior, reaching 14 feet to catch light. This helps create a “chimney effect” that accelerates breezes down the length of the house, eliminating the need for air conditioning.

Light pours into the center of the home through an en suite, an open volume hovering in a large opening in the floor plate. The bathroom is fitted with expansive skylights and clerestory, allowing daylight to spill through the opening, illuminating both levels.

Please enjoy this fabulous gallery showcasing the fabulous work of Kariouk Associates.

Viewed at nighttime, the interior lighting glows outward via the full height glass panels covering the front of the home. A large front patio stands sheltered beneath the extended rooftop.

Viewed at nighttime, the interior lighting glows outward via the full height glass panels covering the front of the home. A large front patio stands sheltered beneath the extended rooftop.

The side of the home has only a bare minimum of openings due to zoning laws, which necessitated the massive windows on the front of the home. The sloped structure aids a natural "air conditioning" effect.

The side of the home has only a bare minimum of openings due to zoning laws, which necessitated the massive windows on the front of the home. The sloped structure aids a natural “air conditioning” effect.

With both accordion-like retractible glass panels fully opened, the home interior spills outward into the landscape via light and air.

With both accordion-like retractible glass panels fully opened, the home interior spills outward into the landscape via light and air.

The lower level appears almost as a continuation of the patio, with seamless passage from outdoors inward.

The lower level appears almost as a continuation of the patio, with seamless passage from outdoors inward.

On the upper level, we see the open-plan kitchen area, highlighted by bright yellow cabinetry and rich wood tones throughout.

On the upper level, we see the open-plan kitchen area, highlighted by bright yellow cabinetry and rich wood tones throughout.

The expansive accordion-design window opening allows fresh air throughout the space. Here we see over the rich wood dining table and out to the sheltered patio.

The expansive accordion-design window opening allows fresh air throughout the space. Here we see over the rich wood dining table and out to the sheltered patio.

09

Behind the high-efficiency wood stove hang four bronze plaques engraved with a quote as a direction for the spirit of the design: “It is proper to every gathering that the gatherers assemble to coordinate their efforts to the sheltering; only when they have gathered together with that end in view do they begin to gather.” – Martin Heidegger

Moving toward the rear of the home, we see the bathroom, suspended in yellow, at center, and the wraparound patio at right.

Moving toward the rear of the home, we see the bathroom, suspended in yellow, at center, and the wraparound patio at right.

The large format tile flooring acts in fine contrast with the bright surroundings, seen here continuing through a catwalk suspended over the lower level.

The large format tile flooring acts in fine contrast with the bright surroundings, seen here continuing through a catwalk suspended over the lower level.

From below, the bathroom appears like a giant yellow block, suspended in open space within the home.

From below, the bathroom appears like a giant yellow block, suspended in open space within the home.

Beyond the open-design staircase, the lower level sprawls toward the accordion glass doors. A mixture of colorful furniture dots the minimalist design for an interesting visual palette.

Beyond the open-design staircase, the lower level sprawls toward the accordion glass doors. A mixture of colorful furniture dots the minimalist design for an interesting visual palette.

The bathroom features highly textural flooring and walls, with a walk in shower and floating vanity beneath a set of broad skylight windows.

The bathroom features highly textural flooring and walls, with a walk in shower and floating vanity beneath a set of broad skylight windows.

The lower level features a unique mud room space for the transition from outdoors to inside. The family dog is enjoying the built-in shower facilities.

The lower level features a unique mud room space for the transition from outdoors to inside. The family dog is enjoying the built-in shower facilities.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

Contemporary La Canada Mid-Century Project By Jamie Bush & Co. | Modern Sustainable Edgeland Residence By Bercy Chen Studio | Monolithic House Project By Brain Factory | Modern Natural Madison Park House project by First Lamp

(c) 2015

Leave A Reply

Your email address will not be published.