Breathtaking Open-Design Silver Bay Home By SAOTA

- Advertisement -

Viewing the central courtyard, we see a mixture of natural lighter tones splayed out beneath the natural wood beams and embedded lighting of the central structure. The pool separates the stone and wood surfaces, while full height glass reveals the interior throughout.

Welcome to today’s gallery, proudly showcasing the striking open design Silver Bay home, a South African creation by SAOTA, Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects.



The home’s design is informed by its environmental context.

An elevated entrance places the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level, allowing the living spaces to soak in the surrounding views.

With a prevailing Southeastern wind and sunlight from the North, designers created a pool centered courtyard on the Northern face, capturing sunlight and creating a wind free outdoor buffer zone that can be enjoyed year round.

The upper floor was conceptualized as a single space containing the pool courtyard, elevated entrance hall, kitchen, dining, and living space.

The L-shaped space is broken up by level changes that create distinctly different spaces. A conical flue forms a visual pivot for the open space.

This level is topped by a thatched roof that is supported by a perimeter I-beam, forming a counterpoint to the granite floors throughout.

The bedrooms have a serrated facade that emphasizes the view.

Simple glass walls separate the spaces on this level, while the stair connecting the two levels is also made from I-beams with 75mm thick Eucalyptus planks forming the treads.

Open-design Silver Bay Home by SAOTA viewed from the beach.

Open-design Silver Bay Home by SAOTA viewed from the beach.

Through the main entrance, we see the mixture of wood, stone, and structural I-beams framing the interior. Glass exteriors throughout highlight the spectacular views.

Through the main entrance, we see the mixture of wood, stone, and structural I-beams framing the interior. Glass exteriors throughout highlight the spectacular views.

In the open design kitchen, we see minimalist natural wood cabinetry with black appliances and backsplash standing across a vaulted ceiling space from fully retracted sliding glass panels, blurring the line between indoor and outdoor settings.

In the open design kitchen, we see minimalist natural wood cabinetry with black appliances and backsplash standing across a vaulted ceiling space from fully retracted sliding glass panels, blurring the line between indoor and outdoor settings.

Viewed in the opposite direction, we see how the fully open design of the main floor spills from the kitchen into a dining and living room area, with the conical flue seen at left. Vaulted ceilings of natural exposed beams hold embedded lighting throughout.

Viewed in the opposite direction, we see how the fully open design of the main floor spills from the kitchen into a dining and living room area, with the conical flue seen at left. Vaulted ceilings of natural exposed beams hold embedded lighting throughout.

 Looking closely at the kitchen, we see a trio of curved, open chandeliers hanging over the large wood slab dining table, with a menagerie of different seating options.

 Looking closely at the kitchen, we see a trio of curved, open chandeliers hanging over the large wood slab dining table, with a menagerie of different seating options.

Taking a look at the living room space, we see a cluster of varied seating options centered around an L-shaped sectional, next to the flue at left. The free standing fireplace helps blur the lines between indoor and outdoor space in this home.

Taking a look at the living room space, we see a cluster of varied seating options centered around an L-shaped sectional, next to the flue at left. The free standing fireplace helps blur the lines between indoor and outdoor space in this home.

With a head on view, we see the lengthy sectional with its large ottoman detached, with cork stuffed stools nearby. The enclosed courtyard with pool can be seen at left, through windows below the large black I-beams.

With a head on view, we see the lengthy sectional with its large ottoman detached, with cork stuffed stools nearby. The enclosed courtyard with pool can be seen at left, through windows below the large black I-beams.

From the lower level, we see the central I-beam framed staircase. A small dining area in this open space gives way to hallways leading to the private bedroom areas.

From the lower level, we see the central I-beam framed staircase. A small dining area in this open space gives way to hallways leading to the private bedroom areas.

This bedroom, like every other private space on this level, holds an expansive floor to ceiling view of the water. The natural wood four poster bed is complemented by a pair of button tufted armchairs over the marble flooring, next to patio access doors.

This bedroom, like every other private space on this level, holds an expansive floor to ceiling view of the water. The natural wood four poster bed is complemented by a pair of button tufted armchairs over the marble flooring, next to patio access doors.

A second bedroom, pictured, holds floating bedside tables next to the natural wood frame bed, in a corner space with a solitary beige area rug over the marble flooring.

A second bedroom, pictured, holds floating bedside tables next to the natural wood frame bed, in a corner space with a solitary beige area rug over the marble flooring.

We leave you with an expansive shot of the gorgeous bay where this house resides.

We leave you with an expansive shot of the gorgeous bay where this house resides.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

Spectacular Blue Jay Way Mansion | Sumptuous Luxury Cabin | 38 Hardwood Master Bedrooms | Sprawling Contemporary London Flat

(c) 2015

Leave a Reply




More Posts