in

Mirma House by Carles Faus Arquitectura

This aerial view of the house showcases the warm glow of the house from its glass walls and the ethereal glow of the pool from its own lighting that makes it stand out against the dark grounds.


Architecture: Carles Faus Arquitectura
E-mail: [email protected]
Architect in charge: Carles Faus Borràs
Location (street, city, country): Dénia / Alicante / Spain
Year term construction: 2018
Built surface: 323.73 m2
Photographer: Adrián Mora Morató

Brands / products
1. Parex Group / Cotegram Cal Liso / Cladding Facades
2. Porcelanosa / Pavement Xlight.
3. Mosaico Piu / Gresite pool
4. Porcelanosa Kitchen natural wood
5. Porcelanosa / Krion / Sinks, Shower trays.
6. Cortizo / Aluminum carpentry model Cor Vision
7. Porcelanosa / Cladding exterior and interior Xlight

Mirma House was born in the Mediterranean Sea, in the Les Deveses area of the city of Dénia – Spain. The plot has a totally flat topography, which allows you to enjoy the sea from all its points
The project was born out of a pre-existence, we started from a single-family house where several families lived and we had to reconvert it into a single house with the capacity to host many visits from relatives in the summer months.

This pre-existence limited us in part from its initial distribution on the ground, so we adapted and sought to emphasize as far as possible its relationship with the exterior, with the sea. We start from a dark house, with small openings, with practically no relation to the outside, and we carry out the opposite of what we find, thus expanding, as far as possible, the window openings to generate more direct communication with the outside.

A set of contrasts is proposed, we highlight the front of the house with white, which represents light, the sea and infinity, and the back with black, in relation to the mountain that we see in the distance. Those nuances will follow us throughout the project.

Access to the house is through the center of the floor, through a cantilever that emphasizes and prolongs those dark textures that we have located at the rear of the building. The core of the staircase is projected as a sculptural element, presiding over the access area and acquiring great visibility from all points of the house. In order to achieve it, we opened all the spaces that house daytime life, thus expanding the spatial feeling of the whole.

In the search to emphasize and project more light to the main core of the project, it was decided to locate a skylight of the same dimensions as the staircase in its upper-right corner, so that overhead light would further emphasize this space, and which allowed us to communicate visually the lower floor with the upper one.

On the first floor, we generate a drain right in the center of the plant, thus seeking to emphasize the relationship with the exterior at all times, locating a small garden on the first floor. The family bedrooms will be located on this floor, and the guest bedrooms on the ground floor.

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner
This is the view of the family room from the vantage of the hallway. Here you can see the beautiful hardwood flooring that matches with the wooden pillars that adorn the large entryway to the family room that is warmed by a large fireplace. Images courtesy of Toptenrealestatedeals.com.

Bob Dylan’s Townhouse in Harlem, NY (Listed for $3.595 Million)

PlaidFox breathes new life into historic Gastown penthouse