Startling Fjallhuset Mountain Home by pS Arkitektur

Gallery featuring the startling Fjallhuset mountain home by pS Arkitektur, which is located in Stockholm.
- Advertisement -

pSArkitektur_FjallhusetMtn_01



Welcome to our gallery featuring the cozy, minimalist Fjallhuset Mountain Home by pS Arkitektur.

This high contrast structure, spread over a relatively compact 170 square meters, was built in 2012 in Nacka, Stockholm.

In deference to the landscape, the surrounding nature and slope of the land dictate the shape of the home.

As you’ll see immediately, the exterior is covered in black roofing felt. This unique look offers a bold contrast to the surrounding snowy forest and helps the structure absorb the warmth of sunlight.

The home offers expansive views into the forest and beyond, with an uncompromising design that is stunning in its focus.

The home was conceptualized and created during a number of workshops with the client themselves. Different volume configurations were tested and modeled on site visits.

This comprehensive approach resulted in a narrow yet extended shape house that stands on the very top of its site, hovering on concrete blocks over the rocky terrain.

That unique black colored roofing felt, seen on both the vertical facades and the roof itself, gives a calmly uniform look that contrasts with the surrounding terrain as well as the bright, crisply colored interior.

Several important details can be seen throughout the home, including lighting and sockets inset into the walls and ceiling, providing a sleek and clean look.

The differing functions within the home are laid out according to a hierarchy, moving from public spaces toward private ones. The garage and entrance give way to the kitchen and living room, then finally the bedrooms and bath.

It’s a gorgeous combination of function and form that stands alone in style.

Photography: Patric Johansson

Here we see a set of smaller windows on the side of the home, punctuating the black exterior beneath and above heavy snow. The simple structure belies a sophisticated interior.

Here we see a set of smaller windows on the side of the home, punctuating the black exterior beneath and above heavy snow. The simple structure belies a sophisticated interior.

The open plan design of the interior allows the dining and kitchen functions to overlap in a broad, minimalist space. Here we see warm natural wood tones mixing with sleek dark cabinetry with the large white dining table at center.

The open plan design of the interior allows the dining and kitchen functions to overlap in a broad, minimalist space. Here we see warm natural wood tones mixing with sleek dark cabinetry with the large white dining table at center.

In this split screen image, we see both the cozy fireplace, with wall mounted wood storage, as well as the open, broad nature of the dining area. Large windows in this space offer expansive views and natural light for the interior.

In this split screen image, we see both the cozy fireplace, with wall mounted wood storage, as well as the open, broad nature of the dining area. Large windows in this space offer expansive views and natural light for the interior.

The white dining table and modern curved chairs exemplify the modern minimalist outlook of the home, surrounded by white walls and accents of light natural wood. The flooring is bleached to a light tone, meshing well with the walls.

The white dining table and modern curved chairs exemplify the modern minimalist outlook of the home, surrounded by white walls and accents of light natural wood. The flooring is bleached to a light tone, meshing well with the walls.

In this corner of the living room, we can take in the minimalist, light toned furniture and the rich natural tone of the wood. This sparse yet elegant look informs the design of the entire home.

In this corner of the living room, we can take in the minimalist, light toned furniture and the rich natural tone of the wood. This sparse yet elegant look informs the design of the entire home.

The upper level features a loft-like design, with an overlook onto the first floor. The white and natural wood color scheme continues here, keeping the entire interior cohesive.

The upper level features a loft-like design, with an overlook onto the first floor. The white and natural wood color scheme continues here, keeping the entire interior cohesive.

This bedroom features a space-saving bunk bed design, also crafted in rich natural wood for a light contrast with the pristine white walls. The minimalist setup leaves plenty of open space to move about.


This bedroom features a space-saving bunk bed design, also crafted in rich natural wood for a light contrast with the pristine white walls. The minimalist setup leaves plenty of open space to move about.

In this close view of a storage space, we see the rich wood texture meeting both glass and a bit of stone tile for a lightly contrasting effect.

In this close view of a storage space, we see the rich wood texture meeting both glass and a bit of stone tile for a lightly contrasting effect.

The home was built on the very top of the lot, granting fantastic views of the surroundings and making sure that it stands prominently for any observers.

The home was built on the very top of the lot, granting fantastic views of the surroundings and making sure that it stands prominently for any observers.

Here's a view from the home itself, looking down over a forested valley toward the hills beyond.

Here’s a view from the home itself, looking down over a forested valley toward the hills beyond.

Related Homes & Galleries You May Like:

Cozy Grand Oak by Ministry of Interior Affairs | The Woodlands at Hothorpe Hall by Blue Forest | Jaw Dropping REDJEU Apartment by ALLARTSDESIGN | Starkly Minimalist Vilnius House by Studio GYZA








Add Comment