Inviting Holiday Apartment by the Sea by GRUŠT Arhitektura

This light and bright beachside retreat is an incredible transformation! Check out the inviting holiday apartment by the sea by GRUŠT Arhitektura.
- Advertisement -

Light and bright dining room with plenty of space to sit.

Welcome to our gallery featuring an incredible apartment renovation by GRUŠT Arhitektura!

The Slovenian architectural studio transformed a dank, dated, and dark beach house into a place you’d actually want to spend a weekend at!

The apartment is located on the Croatian coast, only an hour away from the Slovene capitol of Ljubljana.

The goal for the apartment’s design was to create an inviting, relaxing retreat to return to after a long day at the beach. This required some serious architectural changes, including changing much of the layout of the ground floor.

The foyer leads into a small family room for evening relaxation. A short hallway contains plenty of storage space and ends in the kitchen and dining room area.

A small bathroom is also tucked away on the main floor.

In areas with lots of natural light, the layout change allowed the sunshine to brighten more than just one room at a time.

The airy feeling created from opening up so many walls really makes the apartment feel much larger and more welcoming.

A common theme throughout the apartment is the use of a bright, warm blue, travertine tile, and ruddy layered stone facades on the walls.

The travertine tile calls to mind the sandy shores, while the blue recalls the water and sky.

On the second floor are two small bedrooms in white. Gathering inspiration from nature, this cramped and unappealing apartment has been transformed into an airy, bright retreat!

We hope you enjoy this incredible transformation!

Upon entering the home before renovations, visitors were subject to a dated, claustrophobic foyer that looked through the entirety of the home. Red cork flooring draws the eye.

Upon entering the home before renovations, visitors were subject to a dated, claustrophobic foyer that looked through the entirety of the home. Red cork flooring draws the eye.

4 GRUST_HolidaybytheSea_After

Removing one of the walls allows the foyer to open up into a breathable area. The appliances were removed in favor of a mirrored closet and a bench area. Large format tiles in a neutral color brighten up the space.

A small nook area has been fitted with a second bench and a layered stone facade. The earthy tones against the white walls add a welcoming warmth to the area.


A small nook area has been fitted with a second bench and a layered stone facade. The earthy tones against the white walls add a welcoming warmth to the area.

As we move past the mirrored closet we can see the wooden bench area that's the perfect place to hang a hat or set a purse after coming in the door. Space under the stairs has been turned into clever storage.

As we move past the mirrored closet we can see the wooden bench area that’s the perfect place to hang a hat or set a purse after coming in the door. Space under the stairs has been turned into clever storage.

The entry hall ends in the kitchen area, which has been fully renovated with sleek, minimalistic cabinets. The blue wall, backsplash, and an adjacent layered stone facade bring warmth into the simple design.

The entry hall ends in the kitchen area, which has been fully renovated with sleek, minimalistic cabinets. The blue wall, backsplash, and an adjacent layered stone facade bring warmth into the simple design.

Heavy black railings were replaced by a white railing and light wood treads. The result is a light, bright, and spacious stairway.

Heavy black railings were replaced by a white railing and light wood treads. The result is a light, bright, and spacious stairway.

Before, the kitchen was so small that a sink and stove were crammed into a section in the hallway next to a living room.


Before, the kitchen was so small that a sink and stove were crammed into a section in the hallway next to a living room.

The expanded kitchen has room for all the appliances and the space where the stove used to be has been transformed into a closet.

The expanded kitchen has room for all the appliances and the space where the stove used to be has been transformed into a closet.

The living room area was dated by dark walls and wooden paneling in addition to the red cork flooring. A blanket covered sofa looked dingy.

The living room area was dated by dark walls and wooden paneling in addition to the red cork flooring. A blanket covered sofa looked dingy.

The layered stone on the wall and the blue on another allow the rooms to flow together. A shelf above the sofa allows for a lamp without taking up valuable floor space. Cube ottomans serve as coffee tables and as extra seating.

The layered stone on the wall and the blue on another allow the rooms to flow together. A shelf above the sofa allows for a lamp without taking up valuable floor space. Cube ottomans serve as coffee tables and as extra seating.

Another look at the former living room allows us to see just how light and bright the changes have made it. Down the hall, we can also see the main bathroom.


Another look at the former living room allows us to see just how light and bright the changes have made it. Down the hall, we can also see the main bathroom.

Blue tile was replaced with white and travertine tile, shelves were added with slim profiles. A vessel sink and sleek faucet modernize the room.

Blue tile was replaced with white and travertine tile, shelves were added with slim profiles. A vessel sink and sleek faucet modernize the room.

The old dining room was blocked off by a wall and black shuttered French doors, keeping the light from the windows from entering any other area of the home. The bench seating was tight as well.

The old dining room was blocked off by a wall and black shuttered French doors, keeping the light from the windows from entering any other area of the home. The bench seating was tight as well.

Removing the wall between the dining room and kitchen area lends both areas more space. The bench seating has been replaced with a long, spacious dining table with both chairs and bench seating against the window.

Removing the wall between the dining room and kitchen area lends both areas more space. The bench seating has been replaced with a long, spacious dining table with both chairs and bench seating against the window.

Upstairs, the bedrooms were tight. Dark beams were beautiful architectural pieces, but the tall wooden barriers detracted from them.

Upstairs, the bedrooms were tight. Dark beams were beautiful architectural pieces, but the tall wooden barriers detracted from them.

The bedroom was closed off, creating a much more private space. A skylight was added to make up for the loss of natural light.

The bedroom was closed off, creating a much more private space. A skylight was added to make up for the loss of natural light.

Related Galleries & Rooms You May Like:

Elegantly Modern Vivulskio Street Apartment by InArch | Immaculate Narrow House by FORMstudio | Sunny Casa Largo dos Martires Home by Studio Arte | Starkly Minimalist Vilnius House by Studio GYZA









Add Comment