Eco-Friendly Hawthorn Residence Project by Chan Architecture

Luscious exterior shot of this home at dusk.

Welcome to our gallery featuring this Eco-Friendly Modern Hawthorn Residence Project by Chan Architecture.

Here, we find a home that underwent a renovation in 2014. The themes don’t constrict themselves to an exclusively modern aesthetic, or focus strictly on empty spaces and sweeping angles. Rather, the design allows itself to breathe.

The choice to use predominately natural textures around the house lends a softness to the space, such as plywood for the ceiling, linen curtains and blackbutt flooring, a hardwood more commonly used for framing.

The kitchen restrains itself from owning too many details and relies more on creating a synergy focused on the room itself as an expression.

Using a spacious, fully openable stacker doors in the living room creates a sense that the house expands right out and into the garden.

The theme of incorporating natural lighting in this space is used in the back section of the house as well, where the bedrooms and bathrooms can be found. One of the more striking features is the addition of a skylight in the shower area, which makes a marked difference in lighting.

The styling of this house is reflected in the choice of accessories throughout the house as well. At the dining table, we find a collection of Eames DSW chairs and the L-shaped couch of the living room is the epitome of contemporary.

The home was designed with sustainability in mind as well. Water is recycled from the roof and laundry, solar panels can be found on the roof, and the window placement and selection of materials used allows this house to maintain comfortable temperatures with virtually no heating or cooling.

But some of the most endearing settings found in this house are when the imprint of the lives of those who live here can be seen. There’s a kaleidoscope of colourful children’s books found in the living room, a small kid kart shaped like a bee in the nursery—all good signs of a well-used home.

We hope you enjoy!

This panoramic view of the living room strikes a balance with its uniformity. The prolonged furniture--the L-shaped couch, the dining table and bar seating--maintain a prolonged effect, lending the an open feel to this room.

This panoramic view of the living room strikes a balance with its uniformity. The prolonged furniture–the L-shaped couch, the dining table and bar seating–maintain a prolonged effect, lending an open feel to this room.

The light tones and the seemingly endless stretch of hardwood flooring add to the feeling of depth within the room. Subtleties such as the minimalist floral arrangement and the deviant coloring of the throw pillow on the couch keep the layout intriguing.

The light tones and the seemingly endless stretch of hardwood flooring add to the feeling of depth within the room. Subtleties such as the minimalist floral arrangement and the deviant coloring of the throw pillow on the couch keep the layout intriguing.

Here, we can see the far wall and its onyx tones, striking a perfect contrast between the white compartments on the far wall and the light grains in the space about the entertainment center. The owners added an endearing accessory near a selection of children's books, which lends a more nature feel to the shelf area.

Here, we can see the far wall and its onyx tones, striking a perfect contrast between the white compartments on the far wall and the light grains in the space above the entertainment center. The owners added an endearing, small house accessory near a selection of children’s books, which lends a more natural feel to the shelf area.

This picture, taken from the living room, reflects on the dining and kitchen area. The table is complimented by the retro yet modern-looking, ivory Eames DSW chairs.

This picture, taken from the living room, reflects on the dining and kitchen area. The table is complimented by the retro yet modern looking, ivory Eames DSW chairs.

The abstract quality of this carved-wood, decorative holder conveys the theme found throughout the house. The cupboards boast a minimalist theme and rely on open gaps to open them rather than drawer pulls.

The abstract quality of this carved-wood, decorative holder conveys the theme found throughout the house. The cupboards boast a minimalist theme and rely on open gaps to open them rather than drawer pulls.

Leaving the main living area, the house moves into a series of bedrooms. This small flight of stairs is tastefully constructed of larger sections of wood, making the steps feel very substantial.

Leaving the main living area, the house moves into a series of bedrooms. This small flight of stairs is tastefully constructed of larger sections of wood, making the steps feel very substantial.

And now we see why there was a need for the children's books! The effect of going against the grain with the pattern on the stairs becomes evident in this photo and acts to break up the layout of the house.

And now we see why there was a need for the children’s books! The effect of going against the grain with the pattern on the stairs becomes evident in this photo and acts to break up the layout of the house.

Another Eames chair graces this baby room, which isn't over saturated with a typical color for a nursery room. Compared to the kitchen, the storage space has a more classic set up, with drawer pulls included and paneled cabinet fronts.

Another Eames chair graces this baby room, which isn’t over saturated with a typical color for a nursery room. Compared to the kitchen, the storage space has a more classic set up, with drawer pulls included and paneled cabinet fronts.

Upon entering the bathroom, the contemporary aesthetic is evident and the showering area is awash by the addition of a skylight. The owners add a small splash of color with the addition of a small plant in the shower area.

Upon entering the bathroom, the contemporary aesthetic is evident and the showering area is awash by the addition of a skylight. The owners add a small splash of color with the addition of a small plant in the shower area.

Facing the other direction of the bathroom, the true length of the sink becomes more marked, furthering the modern aesthetic of this bathroom. The far wall and window add contrast to the area with their licorice tones.

Facing the other direction of the bathroom, the true length of the sink becomes more marked, furthering the modern aesthetic of this bathroom. The far wall and window add contrast to the area with their licorice tones.

Related Rooms and Galleries You May Enjoy

Breathtaking Modern Day Mansion in Traditional Elegance by Antarya Design | Beautifully Contemporary Nairn Road Project By David James Architects | 36 Extravagant Living Rooms by Top Interior Designers | 50 Covered Front Home Porch Design Ideas

(c) 2015

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.