Timeless Fincastle Project By Pohl Rosa Pohl

Gallery featuring images of the timeless Fincastle renovation project, a home design by Pohl Rosa Pohl.
- Advertisement -

back

Welcome to our gallery featuring the astounding Fincastle renovation project, designed by Pohl Rosa Pohl.

A beautifully lit 1929 Tudor house provided the base for this project. The designers preserved the essential essence of the home, borrowing thematic whimsy from the original while applying stylistic spice with contemporary craft and detail.

The house was transformed over 14 months with informed and meticulous care, integrating additions and features into the home without perverting its original integrity.

While building a large, open addition in the rear of the house that afforded ample space for a new kitchen, only one significant interior wall was removed. This space was then fitted with a convenient bar area that leads into the kitchen. This is where the original plan fades into the new, so the look is not too modern, not too traditional.

The home’s new profile was realized with a number of sustainable functions and materials, such as zero VOC paints, spray foam insulation, and geothermal heating and cooling. The existing floors were refinished instead of replaced, and some removed material was reused elsewhere within the home. The original windows were replaced for much more secure and energy efficient newer models.

As you can see in the following gallery, the renovation was done with the utmost care and attention to detail, blending the old and new to spectacularly timeless fashion.

Here we see the open-plan expanse moving from the dining room to the kitchen. Sleek wood cabinetry adorns the low dividing wall, while the expanse of hardwood flooring connects each of the gradients of style as the home moves from original to new space.

Here we see the open-plan expanse moving from the dining room to the kitchen. Sleek wood cabinetry adorns the low dividing wall, while the expanse of hardwood flooring connects each of the gradients of style as the home moves from original to new space.

The original brick can be seen at right, contrasting with the sleekly modern surroundings. Ample daylight spills in via the large windows and raised ceiling above the family room.

The original brick can be seen at right, contrasting with the sleekly modern surroundings. Ample daylight spills in via the large windows and raised ceiling above the family room.

The expansive kitchen centers on the lengthy white island with raised hardwood bar at the end. Sleek cabinetry, stainless steel appliances, and an intricate tile backsplash add visually arresting detail.

The expansive kitchen centers on the lengthy white island with raised hardwood bar at the end. Sleek cabinetry, stainless steel appliances, and an intricate tile backsplash add visually arresting detail aesthetics.ae.

The extravagant dining table mixes rustic wood and modern glass construction, with a surprising amount of square footage. The dichotomy mirrors the style of the home itself, mixing old and new.

The extravagant dining table mixes rustic wood and modern glass construction, with a surprising amount of square footage. The dichotomy mirrors the style of the home itself, mixing old and new.

The living room stands luxuriating in sunlight via full height windows, with a pair of modern armchairs sharing an area rug with a lengthy contemporary sectional.

The living room stands luxuriating in sunlight via full height windows, with a pair of modern armchairs sharing an area rug with a lengthy contemporary sectional.

This more formal living room, centered on a large fireplace at right, sees a beguiling mixture of textures throughout. Striped area rug over rich hardwood flooring holds a lengthy blue sofa and pair of armchairs, plus a tri-colored array of coffee tables.

This more formal living room, centered on a large fireplace at right, sees a beguiling mixture of textures throughout. Striped area rug over rich hardwood flooring holds a lengthy blue sofa and pair of armchairs, plus a tri-colored array of coffee tables.

The media room features an extensive library mounted on built-in shelving, with a large L-shaped sectional and ultra-modern glass table filling out the space. Large double sliding doors add privacy.


The media room features an extensive library mounted on built-in shelving, with a large L-shaped sectional and ultra-modern glass table filling out the space. Large double sliding doors add privacy.

The guest bedroom features a pair of large beds, in addition to a furniture set near the fireplace, including a pair of leather club chairs and multicolored ottoman.

The guest bedroom features a pair of large beds, in addition to a furniture set near the fireplace helmii, including a pair of leather club chairs and multicolored ottoman.

The upper floor features a unique study, with drafting tables and art supplies standing below the slim vaulted ceiling.

The upper floor features a unique study, with drafting tables and art supplies standing below the slim vaulted ceiling.  This art studio space makes full use of an attic space that might otherwise be neglected.

The back patio shares a host of unique seating options, with white armchairs and wicker tables ensconced in lush greenery behind the home.

The back patio shares a host of unique seating options, with white armchairs and wicker tables ensconced in lush greenery behind the home.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

Contemporary Hinterland House By Shaun Lockyer Architects | Cross Laminate-Timber Cottage project by Kariouk Associates | Uniquely Modern Stacey Turley project by Kariouk Associates | Welcoming SeaHound Ranch Beach House by Garrison Hullinger Interior Design

(c) 2015









Add Comment