Shear House by stpmj

Shear House by stpmj

Architect: stpmj
Location: Kyung Buk, Yecheon, Korea
Program: Single Family Residential
Dimension / Area: 990 sf
Structural Engineering: Duhang Engineering
Construction: ON Architecture + stpmj
Client: Private
Completed Year: 2016 / Apr.
Photograph: Song Yousub

Shear House seeks how a simple treatment in a pitched roof typology improves environmental qualities and influences to program organization. The house has two different ends, a typical gable end, and a sliced & shifted one in a monolithic structure and material. The volume of the gable on the West end changes its placement along with the body of the house. It projects out toward the South at the East end, while maintaining its triangular shape.

The sheared volume is continuously pulled out towards the South responding to sun orientation. It creates a deep eave in the South and a terrace in the North. The eave blocks direct sunlight in summer and allows natural lighting in winter. Openings at the terrace on the second level increase natural ventilation throughout the whole house. In addition, a double skin-facade controls heat and humidity thus the house reduces 20% of heat gain and loss in summer and winter.

Two bedrooms, bathroom, library, stair and kitchen are placed in North half of the house. South half, a double-height space, is a long and sculptured living room, which has generous multi-purpose space for clients to invite many people on special occasions. The living room that goes from the East end to the West end, provides dynamic spatial qualities and light filtration in its depth and height with various visual connections.

Unlikely simple and static exterior, interior spaces provide playful experiences on changing geometries. Though rooms are rectangular in plan, laid out on a grid, walls are triangle, parallelogram, and trapezoid in elevation due to its intersection with shifted roof volume.

Scroll to Top