in

Röhrig House by Studio Hertweck

Röhrig House by Studio Hertweck


Client: private

Conception and artistic supervision: Prof. Florian Hertweck, Architect, Luxembourg

Structural Engineer: Stelio Berikaki, Sinzig

Technical Supervision of the construction: Ira Matheis, Architect, Remagen

Photographer: Bildpark / Veit Landwehr, Cologne

Planning Phase: 2014-2015

Construction Phase: 2016-2020

Housing surface net: 182 m2

Construction Type: Sandwich Concrete Walls 16/14/20, Concrete slabs, Timber/aluminum windows

Press Distribution: v2com

About Studio Hertweck

Studio Hertweck is a creative laboratory with an international network of outstanding experts in various fields, from landscape architecture to climatic engineering, who regularly come together for innovative designs and the realization of various projects, from the scale of the architectural object to the neighborhood, and territorial strategies.

The Röhrig House is part of a series of hillside houses designed by Studio Hertweck in the German Rhine Valley. It is located on a steep slope on the edge of the buildable land of Sinzig-Westum, a German municipality between Bonn and Koblenz. The client, a young family with one child, wanted to have generous interior and exterior shared areas, in combination with a rather classical program: two children’s bedrooms, a home office, a parents’ bedroom, and two bathrooms.

In order to translate this program in an economic way, Studio Hertweck has inscribed a very simple cube into the slope. Garage and storage rooms were accommodated on the ground floor, the children’s bedrooms with a bathroom on the first floor. On the second floor, an open living area was created, which opens onto a terrace towards the valley and at the back onto a garden. On the third floor, the architect located the parents’ area with their bedroom, bathroom, and home office.

The garden has been connected to the roof terrace by a set of terraces and outside stairs so that people can walk around the house while opening up beautiful views of the landscape. The reduction in terms of materials and the use of unfinished double-shell in-situ concrete walls not only has aesthetic value but also enabled the architect to dispense with some trades such as plastering or scaffolding.

To push the economy of the project even further, Studio Hertweck designed a single shaft in the center of the cube which contains all the networks of the house: from electric cables to water pipes, from the chimney flue to the laundry chute. All the technical appliances and sanitary equipment are arranged around this shaft so that they can be connected exclusively to it. The house is designed so that there are no thermal bridges and is heated by an air-water heat pump.

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner
A man working with pieces of wood at a workshop.

What are Lap Joints in Woodworking? (Pros and Cons)

Through a large arched entryway is the formal dining room with a large rectangular dining tab;e surrounded modern chairs and topped with a modern decorative lighting.

Arch House by Barker Associates Architecture Office