360 Degree Views at Villa Vatnan by Nordic Office of Architecture

Located in Norway, Villa Vatnan has a simple design and open space floor plan with breathtaking views surrounding it.

When the Nordic Office of Architecture set out to create Villa Vatnan, they knew they wanted to create a simple space with an open floor plan that highlighted the exceptional view surrounding the property.

The final product, built from 2010 and completed in 2015, is a three bedroom, two-bathroom home on the main floor, with a single apartment on the bottom level. The single-family establishment has 250 square meters (approximately 2,690 square feet) of living space, that’s drenched in natural light and highlighted by beautifully contrasting materials.

View from the Top

Situated on the top of a hill, Villa Vatnan was poised to have breathtaking views when coupled with the right design. John Arne Bjerkens, Architect MNAL, Partner, and Design Director, and Anders Koller Tufte, Architect worked to create a floor plan that would highlight the gently sloping terrain and bring natural light into the home.

All of the main living spaces in Villa Vatnan are laid out on the top floor, giving every room a unique sightline to the scenery.

On the top floor, the state of the art kitchen with clean, modern lines and luxurious finishes opens to a comfortable dining area which then flows into the bright living area complete with a built-in fireplace. The common area is framed by floor to ceiling windows and French doors, allowing you to experience the exquisite countryside while going about your daily routine.

Also on the main living level are three bedrooms and two full bathrooms. On one side of the house is your master, with a spacious closet and private bathroom. On the opposite side, the two additional bedrooms share a full bath that can also be used for guests.

The main level is complete with a walk-out terrace that opens to an outdoor entertaining area that spans the entire length of the home.

At the heart of the home is the beautiful staircase, which leads guests from the ground floor entryway up to the common areas. Also on the ground floor are the garage and a small lettable apartment with its own closet, storage, and private bathroom.

Materials

Part of the charm of Villa Vatnan are the material choices that mix unusual and unexpected elements for a stunning result. The contemporary lines, furniture choices, fixtures, and finishes are held in stark contrast to the concrete and timber blends, yet together the design works.

Get rid of nasty grime and smudges on your stainless steel
Discover the best stainless steel cleaner to truly brighten up the stainless steel throughout your kitchen!

Designed By: Nordic Office of Architecture

Need to finance your home improvement project?
Discover excellent financing options for your reno, furniture purchase or other financing need.

Clean lines give the architectural design of Villa Vatnan a decidedly modern feel, while the combination of concrete and wood elements fit with the background of Norway’s countryside.

The polished concrete fireplace creates a feature wall that somehow manages to be warm, inviting, and not at all at odds with the light hardwood floors in the space.

The floor to ceiling windows and doors on the top level bring natural light into the home, making it look and feel larger, while simultaneously highlighting the lovely surrounding landscape.

Built-in wood finishes warm up the space and gives the homeowners convenient storage options without taking away from the design.

Designed By: Nordic Office of Architecture