Stunning JellyFish House by WAA Architects




JFH_0285

Welcome, as we proudly present the truly unique JellyFish House by WAA Architects.

Located in Marbella on the Mediterranean coast of Spain, the contemporary styled Jellyfish House was designed with a pool cantilevered from the roof, providing seaside views while sunbathing or swimming.

The house is organized around two paths of circulation: “fast” and “slow” sets of stairs, intertwined and traversing four levels of living space. The “fast” stair leads from the exterior directly to the roof, enclosed in glass. The “slow” stair, with long treads and short risers, spans the length of the house, from ground floor to roof. This set is indoors yet open to the exterior elements, helping blur the line between indoor and outdoor space.

The rooftop pool is cantilevered 9 meters and weighs nearly 60,000 kg. Equipped with an infinity edge, the water merges with the sea in the distance. The pool has a glass-bottom floor and a panoramic window at its interior facing edge. The latter window allows the kitchen a voyeurs-eye view of swimmers, while another window affords a glimpse of the living room, extending beneath the cantilevered pool. Sunlight constantly filters through the glass wall and floor, creating ripples of iridescent reflections throughout the entire house.

As the staircase leads from the main entry to the guest bedrooms below, this area of the house is able to function discretely. The kitchen spreads along the southern facade of the first floor, with appliances built into an adjacent hallway. The first floor also hosts a sauna and steam bath.

The structure itself is composed of white concrete, supported by one column at the edge of the pool, and several smaller columns near the rear terrace. Multiple bedroom closets are finished in translucent glazing to compound the sunlight diffusing strategy of the interior walls. Oversized folding panels of translucent glazing adjoin each dining and entertaining space, opening to expand the living spaces.

Taking full advantage of the ubiquitous Spanish sun, the Jellyfish House is an avant-garde expression of luxurious living. With fully opening facades and outdoor stairs, the home plays host to an ever shifting boundary between indoor and outdoor realms.

The angular project is obscured behind a long low wall and glass-panel sliding metal gate, its glass-bodied form rising above the greenery. The parking situation resides beneath the structure of the home.

The angular project is obscured behind a long low wall and glass-panel sliding metal gate, its glass-bodied form rising above the greenery.  The parking situation resides beneath the structure of the home.

 Moving around the side of the home, we see the sleek walkway and full height glass panels surrounding.

 Moving around the side of the home, we see the sleek walkway and full height glass panels surrounding.

Here we see the expansive seaside views afforded on the rooftop pool.

Here we see the expansive seaside views afforded on the rooftop pool.

The roof features a series of elegant, built-in detail pieces doubling as furniture.

The roof features a series of elegant, built-in detail pieces doubling as furniture.

The main entrance opens into a glass-lined hall, reflecting and adding visual space between the white-hued floor and ceiling. Minimalism informs the entire space.

The main entrance opens into a glass-lined hall, reflecting and adding visual space between the white-hued floor and ceiling. Minimalism informs the entire space.

Here's the central "slow" stair, winding through the center of the home. The mixture of white and aquamarine glass infuses the entire space with an airy calm.

Here’s the central “slow” stair, winding through the center of the home. The mixture of white and aquamarine glass infuses the entire space with an airy calm.

The lower level dining room features a large natural wood table surrounded by bespoke white chairs, in a space that opens entirely to the outdoors. Transparent curtains surround the room.

The lower level dining room features a large natural wood table surrounded by bespoke white chairs, in a space that opens entirely to the outdoors. Transparent curtains surround the room.

This view reveals the voyeuristic window into the pool as seen from the kitchen. Sunlight filters into the home through the water for a surreal effect.

This view reveals the voyeuristic window into the pool as seen from the kitchen. Sunlight filters into the home through the water for a surreal effect.

 Moving down to ground level, we see the halls opening up a bit, with sliding panels revealing the sheltered patio at left.

 Moving down to ground level, we see the halls opening up a bit, with sliding panels revealing the sheltered patio at left.

The cantilevered corner of the pool is seen here floating in the Spanish atmosphere.

The cantilevered corner of the pool is seen here floating in the Spanish atmosphere.

Viewed from directly beneath, the pool is a fantastical aspect of the home, letting refracted sunlight shimmer over the patio below.

Viewed from directly beneath, the pool is a fantastical aspect of the home, letting refracted sunlight shimmer over the patio below.

Here we can see the furnished, sheltered patio space, with natural wood frame seating with white cushions standing in contrast to the concrete and glass surroundings.

Here we can see the furnished, sheltered patio space, with natural wood frame seating with white cushions standing in contrast to the concrete and glass surroundings.

 With the infinity edge, the glass-flat rooftop pool makes an exquisitely minimalist impression against the natural skyline.

 With the infinity edge, the glass-flat rooftop pool makes an exquisitely minimalist impression against the natural skyline.

Here's a final shot of the home as seen while entering. The raised patio space is hidden from the surrounding land, raised above the car entry and sheltered beneath the cantilevered pool.

Here’s a final shot of the home as seen while entering. The raised patio space is hidden from the surrounding land, raised above the car entry and sheltered beneath the cantilevered pool.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

The Grayson, a Contemporary Home by Webb & Brown-Neaves | Minimalist Guest-Oriented Barn Conversion by SHED Architecture | Spectacular Residencia PM Project By Spagnuolo Architecture | Chelsea Boutique Bohemian by LABLstudio

(c) 2015

Add Comment