in

Hidden Cross Residence by Ntovros Vasileios Architects

A view of the Hidden Cross residence from outside, showcasing its modern architecture design.


The plot of land is located on the edge of a small hill, in a suburb of Chalkida overlooking the sea. The characteristics of the location and slope of the plot, along with the existence of a main road on the north side, led to the creation of a relatively compact and impenetrable volume from the north. Oppositely on the south side, there are the main openings connecting the interior with the yard, semi-covered spaces and balconies.

Internally, the composition is structured around a vertical and horizontal axis in the space, wherein their intersection forms a visible cross in the living space. The vertical axis distinguishes the areas of movement (staircase, lift) from the operating areas (kitchen, dining room, bedrooms, restrooms), while the horizontal axis separates the public spaces from the more private ones.’

The building is designed with the principles of bioclimatic design, utilizing both passive and active solar heating systems and natural cooling. In summary, the design of passive solar heating and cooling systems includes the installation of openings and a large shelter in the south orientation, a solar greenhouse in contact with the kitchen, vertical ventilation through the open staircase, cross ventilation with a northern skylight, minimizing losses through thermal insulation, appropriate perimetric planting with deciduous trees.

Active systems have been used like solar water collectors, combined with the use of heat pump and fan coil while all the rooms have ceiling fans. Finally, there are automatic vents in certain places that either introduce the warm air of the solar greenhouse into the house or extract the hot air at the top of the stairwell.

A structural element of the composition was both natural and artificial light. By simulating the movement of the sun according to the season, the position and the size of the openings were determined in order both for the optimal natural sunshine and the creation of different senses. The natural light from midday onwards enters the highest skylight, creating a sense of central space dematerialization, while the afternoon it invades from the north-west opening, filtered through blinds resulting in a composition of colors and shades.

Architect: Ntovros Vasileios Architects

Photos by: Dimitris Sotiropoulos

Area: 164.0 m²

Year: 2017

Manufacturers: Alumil, DAIKIN, Knauf, Schneider, Sto, VIOKEF, Ideal Standard

Project Managers: Vasileios Ntovros, Vasileios Pateritsas

Structural Design: Vasileios Pateritsas

Bioclimatic Mechanical Study: Renewable- Kravvaritis Kleanthis & partners

Supervision: Vasileios Ntovros, Vasileios Pateritsas, Maria Gatou

Associate Consultant: Hiboux Architecture (consultant interior)

47

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner
House exterior in the House in the Air designed by APS – Pablo Senmartin.

House in the Air by APS – Pablo Senmartin

How to Prepare an Attic for Blown-in Insulation