Stunning and Bright Greene Street Loft by Slade Architecture

Please enjoy this gallery featuring the Bright and Stunning Green Street Loft project by Slade Architecture for a gorgeous look at an open concept loft.
- Advertisement -

The custom designed metal shelves help to break up the functional spaces of the home and complement the color choices of the living room.

Welcome to our gallery featuring the Greene Street Loft project by Slade Architecture!

This gorgeous loft apartment situated in New York City was completed in 2008.

Previously a 3000 square foot commercial/industrial space, the designers had plenty of room to work with in this 100 foot long open room to turn it into a home.

The wanted to retain some of the industrial charm and history of the space in the final design of the loft. To achieve this they left in the wood support pillars and the original wood floors with a fresh coat of stain.

One of the key features of the apartment, and the defining feature of the loft feel they wanted to retain, are the huge windows in the east and west walls that look out onto the surrounding buildings. These windows are also the only entrance for natural light into the home.

With this important fact in mind, the designers made the decision to design an open concept space with three functional living areas. They wanted these areas to be clearly defined without breaking up the space with any full-height walls so as to allow the light to reach through the entire loft.

They designed the metal shelving unit and the glass walls of the master bathroom to help achieve this pseudo division of space. The use of white on the walls and ceilings helps to make the space feel large and airy, an important factor that went into the overall design.

Each piece of furniture that went into the loft was specifically chosen for the space by the designs. Several feature pieces were even custom designed for this project.

We hope that you enjoy this stunning home and can find inspiration for your next design project from here.

Photography: Jordi Miralles

Please enjoy the rest of the gallery!

The living room is dominated by a built-in metal display shelf that was designed to house the owners traditional Korean trunk collection. This display also works to divide the three spaces of the loft — living and kitchen, the study, and the sleeping area. The silk rug was custom designed by Slade Architects to fade from blue around the edges to silver in the center.

The living room is dominated by a built-in metal display shelf that was designed to house the owners traditional Korean trunk collection. This display also works to divide the three spaces of the loft — living and kitchen, the study, and the sleeping area. The silk rug was custom designed by Slade Architects to fade from blue around the edges to silver in the center.

Through the living room you can see the original pillars left in place to preserve the building's history and the dining area. Large, industrial windows cover the front and back walls of the loft, allowing in plenty of light. The designers wanted to make the most of this open feeling, so they kept the space free of dividing walls.

Through the living room you can see the original pillars left in place to preserve the building’s history and the dining area. Large, industrial windows cover the front and back walls of the loft, allowing in plenty of light. The designers wanted to make the most of this open feeling, so they kept the space free of dividing walls.

White walls and ceilings help to reflect the light from the windows around the rest of the space. The wood floors are the original industrial floors stained dark to offset the white additions to the space. They kept the stain to a similar color to the pillars that run the length of the loft.


White walls and ceilings help to reflect the light from the windows around the rest of the space. The wood floors are the original industrial floors stained dark to offset the white additions to the space. They kept the stain to a similar color to the pillars that run the length of the loft.

The front door can be seen in the left corner opening into the living space. Bold wall art and stainless steel accents throughout the room offsets the white walls and ceiling. The furniture was chosen for both comfort and looks and it perfectly compliments the contemporary design of the loft.

The front door can be seen in the left corner opening into the living space. Bold wall art and stainless steel accents throughout the room offsets the white walls and ceiling. The furniture was chosen for both comfort and looks and it perfectly compliments the contemporary design of the loft.

The kitchen fits snuggly in the corner of the living space. The lower cabinets are made up of stainless steel to carry the accent through from the rest of the space. The upper cabinets are made from solid pieces of acrylic to create light blocks to help brighten up the kitchen when it is needed.

The kitchen fits snuggly in the corner of the living space. The lower cabinets are made up of stainless steel to carry the accent through from the rest of the space. The upper cabinets are made from solid pieces of acrylic to create light blocks to help brighten up the kitchen when it is needed.

The center island is a steel support structure wrapped in acrylic to support the marble slab on top that matches the marble steps deeper in the house. Overlooking the kitchen is a lofted sleeping area, accessed by the ladder seen in previous images.

The center island is a steel support structure wrapped in acrylic to support the marble slab on top that matches the marble steps deeper in the house. Overlooking the kitchen is a lofted sleeping area, accessed by the ladder seen in previous images.

The dining table is a feature piece of the loft. This custom piece was designed by Slade Architects and fabricated by Inform. Crafted from one single piece of Makore wood, the table measures 19' long and 48” wide and runs the length of the east wall of windows.


The dining table is a feature piece of the loft. This custom piece was designed by Slade Architects and fabricated by Inform. Crafted from one single piece of Makore wood, the table measures 19′ long and 48” wide and runs the length of the east wall of windows.

The table seats twenty people and is the focal point for parties and entertaining. The piece was so large that it had to be delivered by crane and rests on top of two blackened steel supports. The light over the table is an antique Venini Chandelier that the designers felt fit the space perfectly.

The table seats twenty people and is the focal point for parties and entertaining. The piece was so large that it had to be delivered by crane and rests on top of two blackened steel supports. The light over the table is an antique Venini Chandelier that the designers felt fit the space perfectly.

The study takes up the center portion of the house and serves as the study and entertainment room. The burnt orange silk rug was also custom designed — like its blue counterpart in the living room. The backside of the metal shelving has been divided into smaller, shallower shelves to hold books and other personal decorations.

The study takes up the center portion of the house and serves as the study and entertainment room. The burnt orange silk rug was also custom designed — like its blue counterpart in the living room. The backside of the metal shelving has been divided into smaller, shallower shelves to hold books and other personal decorations.

The second dividing installation is this white-walled rectangle that houses a built in desk facing the study, a walk-in closet, and the master bathroom. Two pivoting doors swing out and slide into the walls to reveal the desk space, or close it off from the rest of the room.

The second dividing installation is this white-walled rectangle that houses a built in desk facing the study, a walk-in closet, and the master bathroom. Two pivoting doors swing out and slide into the walls to reveal the desk space, or close it off from the rest of the room.

The north wall, see here to the left of the image, is made up of white laminate panels with various finishes and textures — glossy, matte, patterned, textured, metallic and plain white finishes — running the length of the wall. The effect is difficult to capture in photos but powerful and stunning when seen from up close.


The north wall, see here to the left of the image, is made up of white laminate panels with various finishes and textures — glossy, matte, patterned, textured, metallic and plain white finishes — running the length of the wall. The effect is difficult to capture in photos but powerful and stunning when seen from up close.

This hallway runs along the north side of the apartment, linking the rooms together. Two doors swing out of either side of the hallway to block off the sleeping area from the rest of the house. The panels along the hall hide the powder room, guest bathroom, and storage and utility areas.

This hallway runs along the north side of the apartment, linking the rooms together. Two doors swing out of either side of the hallway to block off the sleeping area from the rest of the house. The panels along the hall hide the powder room, guest bathroom, and storage and utility areas.

The powder room is done up in vibrant red with white accents. Further down the hall are the marble stairs leading up to the raised sleep areas. The bedrooms and bathrooms are raised nearly 16" above the rest of the floor on a rough stone platform to separate them even more from the rest of the loft.

The powder room is done up in vibrant red with white accents. Further down the hall are the marble stairs leading up to the raised sleep areas. The bedrooms and bathrooms are raised nearly 16″ above the rest of the floor on a rough stone platform to separate them even more from the rest of the loft.

Glass panels reach up to the ceiling in the master bathroom, giving the room privacy without sacrificing the open concept and reflected light. The white dual vanity sink balance the dark grey of the slate tiles. The slate clad his-and-hers shower features a removable teak slat floor.

Glass panels reach up to the ceiling in the master bathroom, giving the room privacy without sacrificing the open concept and reflected light. The white dual vanity sink balance the dark grey of the slate tiles. The slate clad his-and-hers shower features a removable teak slat floor.

The teak floor hides a surprisingly large soaking tub, making this bathroom versatile and lacking of nothing. The sleek design of the silver fixtures carries the colors of other areas of the house into this room too.

The teak floor hides a surprisingly large soaking tub, making this bathroom versatile and lacking of nothing. The sleek design of the silver fixtures carries the colors of other areas of the house into this room too.

The master bedroom is the final area of the house, taking up the entire west end of the apartment. The accent wall behind the bed is covered in teak slat wall; bright orange shelves have been inserted into the wall and can be moved as the owner sees fit. The accent wall shares a wall with the master bathroom.

The master bedroom is the final area of the house, taking up the entire west end of the apartment. The accent wall behind the bed is covered in teak slat wall; bright orange shelves have been inserted into the wall and can be moved as the owner sees fit. The accent wall shares a wall with the master bathroom.

The full-height sliding wall seen behind the pillar divides the master bedroom into two sleep areas instead of one huge room. This effectively creates a guest room, complete with access to the guest bathroom and the rest of the house without disturbing anyone in the master bedroom.


The full-height sliding wall seen behind the pillar divides the master bedroom into two sleep areas instead of one huge room. This effectively creates a guest room, complete with access to the guest bathroom and the rest of the house without disturbing anyone in the master bedroom.

The guest bathroom is a study in color and done up in four different shades of green mosaic tiles to show off the angles created by the fire stairs that the bathroom is tucked under to fully utilize the space. White accents keep the room from feeling to dark or overwhelming.

The guest bathroom is a study in color and done up in four different shades of green mosaic tiles to show off the angles created by the fire stairs that the bathroom is tucked under to fully utilize the space. White accents keep the room from feeling to dark or overwhelming.

Related Galleries & Rooms You May Enjoy:

Environmentally Conscious Inverted House by MEL/ARCH Architectural Studio | Artful Travel House by Brain Factory | Fantastical Villa Lombardo Project by Philipp Architekten | Mindful Chorus Project by Ganna Design

(c) 2015









Add Comment