Tags: Categories: Custom Home Designs

Brilliant and Bright Champion Street House by Chan Architecture


Please enjoy our feature gallery of the Brilliant and Bright Champion Street House renovation project by Chan Architecture!

The remodeled kitchen needed to maintain a better flow of work and provide more room for the growing family.

Welcome to our gallery featuring the lovely Champion Street House by Chan Architecture!

This project is a main floor renovation and a second floor addition to an already existing house built in the 1980’s.

The home is located in Brighton, Australia in a quiet residential neighborhood so any additions had to take the surrounding houses into consideration.

The owners of the home enjoyed many aspects of original design, but with a growing family, they needed a space that was more functional and fitting of this.

The original footprint of the structure was maintain and rooms were shuffled around on the main floor. A bedroom was removed from the floor plan to make room to expand the too-small kitchen and move the laundry room to make space for the stairway.

The master bedroom was moved to the second floor addition with a study and a third bedroom — giving the home four bedrooms and four remodeled bathrooms.

The home is a modern design to fit the owners’ style and allow as much open flow into the space as possible to keep light moving through the structure.

We hope that you enjoy a look at this modern, edgy, warm and welcoming home. Please enjoy the rest of the gallery!

Photography: Shannon McGrath

The goal of the design was to renovate the main level into a more functional space while adding a second floor living space that included the necessary space that the owners needed. They wanted the history of the original house to remain in main floor design so the view from the front of the house was updated but preserved the original style.

The goal of the design was to renovate the main level into a more functional space while adding a second floor living space that included the necessary space that the owners needed. They wanted the history of the original house to remain in main floor design so the view from the front of the house was updated but preserved the original style.

In order to add the space needed to the second floor without overshadowing the surrounding neighbors the designers decided to create a sharp, modern 'box' that cantilevered over the existing house. This created a bold architectural statement when the addition is viewed from the backyard.

In order to add the space needed to the second floor without overshadowing the surrounding neighbors the designers decided to create a sharp, modern ‘box’ that cantilevered over the existing house. This created a bold architectural statement when the addition is viewed from the backyard.

They added the angled shutters to the western facade of the house to provide shade while still allowing the view from the master bedroom to be bright and airy. The shades also add a bit of privacy to the owners from the surrounding neighborhood without sacrificing the view of the backyard.

They added the angled shutters to the western facade of the house to provide shade while still allowing the view from the master bedroom to be bright and airy. The shades also add a bit of privacy to the owners from the surrounding neighborhood without sacrificing the view of the backyard.

One of the requests for the main floor was that they maintained the positive aspects of the existing design while removing ones that were no longer needed by the owners and their growing family. The interior was done with in soft, neutral tones to allow the light from the multitude of windows to highlight the space. Pops of bright color add to the overall design and set the tone for the home.

One of the requests for the main floor was that they maintained the positive aspects of the existing design while removing ones that were no longer needed by the owners and their growing family. The interior was done with in soft, neutral tones to allow the light from the multitude of windows to highlight the space. Pops of bright color add to the overall design and set the tone for the home.

Royal purple chairs liven up the dining room, located just off the living room. The spherical pendant light brings a modern touch to the room to complement the decor of the surrounding space. Bold typographic wall art offsets the muted hues of the room while maintaining the design used in the rest of the house.

Royal purple chairs liven up the dining room, located just off the living room. The spherical pendant light brings a modern touch to the room to complement the decor of the surrounding space. Bold typographic wall art offsets the muted hues of the room while maintaining the design used in the rest of the house.

The original kitchen, which opens to the living room, was small and inefficient. The owners wanted the space expanded and updated. Adding sleek cabinets and counters, as well as a more streamlined workflow adds to the modern design of the space. The natural wood of the bottom cabinets brings warmth to the reflective surfaces prevalent in the design.

The original kitchen, which opens to the living room, was small and inefficient. The owners wanted the space expanded and updated. Adding sleek cabinets and counters, as well as a more streamlined workflow adds to the modern design of the space. The natural wood of the bottom cabinets brings warmth to the reflective surfaces prevalent in the design.

The designers wanted to create a functional stairwell up the to second level as well as a space that would serve the purpose of bringing more light into the home. Thus, this open concept stairwell was designed to achieve this goal. The open stairs allows for optimal amounts of light to reach into the house through the large windows.

The designers wanted to create a functional stairwell up the to second level as well as a space that would serve the purpose of bringing more light into the home. Thus, this open concept stairwell was designed to achieve this goal. The open stairs allows for optimal amounts of light to reach into the house through the large windows.

Here you can see the gorgeous cascading bubbles of light that light up the stairwell in the evening. The glass and sleek metal banisters help to ensure that the most light can get into the home.

Here you can see the gorgeous cascading bubbles of light that light up the stairwell in the evening. The glass and sleek metal banisters help to ensure that the most light can get into the home.

The study was one of the necessary additions that the owners requested be worked into the design of the second floor extension. Rotating glass "blinds" allow the space to be open or allow for privacy without blocking any of the natural light afforded by the many windows.

The study was one of the necessary additions that the owners requested be worked into the design of the second floor extension. Rotating glass “blinds” allow the space to be open or allow for privacy without blocking any of the natural light afforded by the many windows.

A floating desk was installed along the length of the outside wall. This offers plenty of work space without over crowding the room. The black floating shelves over the desk bring the modern design of the rest of the house into the room while also offering extra storage.

A floating desk was installed along the length of the outside wall. This offers plenty of work space without over crowding the room. The black floating shelves over the desk bring the modern design of the rest of the house into the room while also offering extra storage.

The master bedroom runs the length of the western wall of the second level and has an ensuite sitting area that looks out over the backyard. Here a bold blue chair brings color into the room without sacrificing any style or the view of the surrounding landscape.

The master bedroom runs the length of the western wall of the second level and has an ensuite sitting area that looks out over the backyard. Here a bold blue chair brings color into the room without sacrificing any style or the view of the surrounding landscape.

A small patio off the master bedroom completes the sitting area. With large sliding glass doors that can be left open for some fresh air or closed off to offer privacy, this little space is a welcome addition to the open design of the bedroom.

A small patio off the master bedroom completes the sitting area. With large sliding glass doors that can be left open for some fresh air or closed off to offer privacy, this little space is a welcome addition to the open design of the bedroom.

Each of the four bathrooms are a study in brilliant color. With similar mosaic tiles unifying all of the spaces, the rest of the bathroom designs are wonderfully sleek and minimal, with muted hues, so as to highlight this use of color. This bathroom features a fiery red/orange combination of tiles to warm up the space.

Each of the four bathrooms are a study in brilliant color. With similar mosaic tiles unifying all of the spaces, the rest of the bathroom designs are wonderfully sleek and minimal, with muted hues, so as to highlight this use of color. This bathroom features a fiery red/orange combination of tiles to warm up the space.

Featuring similar but slightly different vanities and sink combinations, the designs of the bathroom help to tie them all together. A glass walled shower in this bathroom allows you to see the full effect of the yellow tile design while the sharp edges of the mirror and window break up the space in a creative way.

Featuring similar but slightly different vanities and sink combinations, the designs of the bathroom help to tie them all together. A glass walled shower in this bathroom allows you to see the full effect of the yellow tile design while the sharp edges of the mirror and window break up the space in a creative way.

The small pop of blue in this bathroom is just enough to create visual interest and break up the use of white throughout the surfaces. A large mirror reflects light and offers extra storage in the room with shelving behind it. Natural wood also helps to break up the bright space.

The small pop of blue in this bathroom is just enough to create visual interest and break up the use of white throughout the surfaces. A large mirror reflects light and offers extra storage in the room with shelving behind it. Natural wood also helps to break up the bright space.

Green tiles make up the accent wall in this room, with little splash of red introduced into the design. Pale hues and natural wood continues the theme from the rest of the bathrooms while a full-size soaking tub has been introduced into this room for the kids.

Green tiles make up the accent wall in this room, with little splash of red introduced into the design. Pale hues and natural wood continues the theme from the rest of the bathrooms while a full-size soaking tub has been introduced into this room for the kids.

Related Galleries & Rooms You May Enjoy:

Innovative 62nd Street Home by Baran Studio | The Seamless Água Verde Apartment Project by Leandro Garcia | Striking Modern Design in Midtown by Homepolish | Rustic, Yet Minimalist Airy Home Full of Worldly Treasures by Homepolish

(c) 2015

Tags: Categories: Custom Home Designs


Add Comment