in

Double Duplex by Batay-Csorba Architects

Double Duplex by Batay-Csorba Architects


Location: Toronto Ontario, Canada

Area: (2) 3,500 sft

Status: Completed, 2016

Press Distribution: v2com

The Double Duplex was created in response to the city’s growing need for alternative housing models due to the rising cost of urban real estate and the need for urban densification within Toronto’s established residential neighborhoods. A proliferation of high and mid-rise condos has densified the urban core and serves as the predominant model for entry-level homeownership within the city. However, very few new low rise infill models of densification or affordable living within Toronto’s sought after historic residential neighborhoods have been developed.

The Double Duplex infill project is located on Melbourne Avenue in Parkdale, one of Toronto’s most notable historic neighborhoods for its century-old Victorian and Bay and Gable mansions. The existing double wide site was severed into two separate properties with a four-story 3,500 square foot detached duplex residence being constructed on each site, allowing property owners to either rent out one of the units to subsidize their own income or to use it as a live workspace.

Many of the 19th Century mansions, often later converted to rooming houses still exist and are being converted back into single-family homes. The unique Parkdale neighborhood now finds itself home to a large burgeoning artist community. Double Duplex pays tribute to the existing context and the beauty of its craft and local artistry by making contextual relationships through massing and geometry along with texture and detail of paramount concern. Instead of trying to replicate the 19th-century means and methods of craft we ask how can we contemporize and reinterpret the existing condition?

The Double Duplex massing emerges as a contemporary response to its context, using an abstraction of the pervasive Bay and Gable typology the project becomes a reinterpretation of key architectural elements. These elements include the large bay massing that usually covered over half of the front elevation, the steep roofs and sharp vertical lines, the front balcony, high ceilings with large windows which allowed light to reach the depths of the narrow floor plates, and elaborately decorated ornamentation in the form of motifs, moldings and Brick Expressionism to create rich and textural facades.

The Double Duplex geometry registers datum’s of adjacent neighbors window and door opening heights, roof slopes, and eave heights, and material transitions on either side producing specific formal relationships. By leveraging digital fabrication techniques and the use of new material technologies for the perceptual, spatial, and formal effect we translate the notion of the 19th-century craft by way of a two-story brise soleil.

The brise soleil encloses the front and rear balconies, allowing for controlled lighting conditions and privacy. Constructed of a bio-enhanced, rot-resistant and sustainable softwood the individual pieces are organized to create a large scale dynamic facade. During the day the light is filtered and illuminates the interior spaces with ephemeral dappled light effects. And at night the screen reads as a decorative glowing lantern.

The project also represents strategies for a dynamic and spatial integration of exterior and interior spaces within a typical narrow and deep Toronto infill lot. Each duplex residence consists of a two-story lower unit and a two-story upper unit. The lower unit is carved out in the front and back with double-height volumes that flow out to sunken courtyards maximizing the amount of natural daylight entering the unit and transgressing the basement apartment stereotype.

The lower unit’s courtyards are wrapped in brightly painted murals by local artists. The upper unit is organized around a double-height atrium space which brings natural light and ventilation into the center of the unit. Two exterior courtyards punctuate either end of the floor plate behind the wooden brise soleil, to the front a double-height balcony overlooks the street, and to the rear provides for a primary bedroom terrace.

Creating an activated urban environment on the busy residential street was of key importance. A modern static building facade could not contend with the ornate historical context. The response was to engage the movement of the public passing by through the tools of material and spatial depth, referencing a large art installation. The two-story brise soleil is angled such that as viewers pass by multiple images appear, catching the light differently at different times of the day. The screen proposes a variety of figures that evokes loose, variable associations while still remaining in the realm of effect, giving viewers a free-association.

The patterns across the surface and varied interrelationships of depth, angle, and shadow from one member to the next to reinforce the abstractions they define in one moment and cloud it the next. Somewhat akin to the idea of cloud animals that we have all as children lost ourselves to in daydreaming. For artists and poets of the Romantic period, clouds provided a metaphor for mobility and transcendence.

Clouds are as much a source of perception and transient states of mind as they are meteorological phenomena. They mysteriously combine visibility and volume without space. For cloud painters like John Constable, clouds serve to abolish the representational realm altogether; they round out pictorial space instead of flattening it; they point to the organization of the pictorial as a dialectic of surface and depth.

In addition to the spatial and sustainable goals, the interiors of the four Double Duplex units were defined by 2 large moves. The first being a translation of the textural facade to the interior public spaces via the exposed ceiling joists and an increased number of blocking members. And second, was to reduce the material palette to three monolithic materials within a neutral white backdrop; wood, stainless steel, and black honed granite. The white backdrop reflects light from the large double-height light wells and exterior courtyards. The MEP systems are left exposed and painted white to add another layer to the textural ceiling.

About Batay-Csorba Architects

Batay-Csorba Architects strives to create projects which engage their context, users, and the public realm. The practice is committed to creating transformative spatial experiences through the exploration of site, typology, materiality, and movement. Batay-Csorba’s work is dedicated to the construction of real spaces that engage people and place and is based on the belief that architecture has a fundamental role in shaping how we experience the world. Each project is generated through a deep reading of the site in search of unexpected relationships that can both tie each project to a larger urban contribution and shape new perceptual experiences.

CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.



Our Pick
HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner

25% discount with coupon: MYHAUS25.

Amazing plant-based stainless steel cleaner - appliances, jewelry, pots and pans.

Buy on Amazon
This is the back view of the house that showcases the large swimming pool that glows with its own lighting. This serves as a nice foreground for the mansion that glows warmly from its glass walls and outdoor areas. Images courtesy of Toptenrealestatedeals.com.

Celine Dion’s Mansion in Jupiter, FL (Listed for $38.5 Million)

Freebooter | Biophilic House by GG-loop