Dans l’Escarpement by Yiacouvakis Hamelin architectes (yh2)

- Advertisement -

This light-filled house, an hour and a half from Montreal, is literally hanging from a cliff as its name, “Dans l’Escarpement”, implies in French. It is located on land pertaining to an estate started over a hundred years ago and known for its remarkable landscapes and pristine lakes.

In spite of this highly desirable location, this particular piece of land had never been built due to its steep cliff. The clients commissioned the architects to design their house in such a way that it would blend in the hill and cause as little disruption as possible to its surroundings.

To keep the house’s imprint on the ground to a minimum, the architects designed the house around two concrete “boxes”, the first one, vertical, and the second one, horizontal. A totally glassed-in volume was anchored to both. The main entrance and the owners’ private suite are on the upper level of the 3-storey volume. One level down, one finds a small office/library area, adjacent to the kitchen dining area. The lowest level of this vertical “box” features a sauna/spa facility.

The one-level horizontal “box” was set a few meters away from the first volume. Planned as guest accommodation, it gives direct access to the forest floor and connects to the sauna/spa area from the outside. The intermediate level is the true heart of this house with its windowed walls opening up to the surrounding forest. The living dining area expands outdoors with a terrace built on the roof of the guests’ suite.

The prevailing material used inside is mahogany, selected for its enduring qualities and for its rich hues. In the living dining area, floors, ceilings, beams, window frames and kitchen cabinets are all finished with this rich dark wood recalling the trees just beyond. With light constantly shifting, interiors and exteriors seem to mesh. Keeping within the same color palette, Corten steel was introduced for the fireplace and for outdoor sheathing. Exposed concrete was used extensively on exterior walls; symbolically, it refers to the huge boulders, which are characteristic of the territory.

Access to the house is walking down a metallic gangway stretching from a concrete garage near the parking area. As one progresses on the light bridge structure, particularly on a misty day, there is a sensation of going towards a tree house floating in mid-air.

Project Data

  • Location: Domaine Valdurn, Saint-Faustin-Du-Lac-Carré, Canada
  • Area: 3,230 sq ft
  • Construction period: 2015–2017

yh2 Design Team:

  • Marie-Claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis, Karl Choquette, Etienne Sédillot
  • Client : Alain Bélanger
  • Contractor: Sébastien Turcot

Photographer: Maxime Brouillet

About yh2

yh2 is a Montreal architecture firm founded in 1994 by architects Marie-Claude Hamelin and Loukas Yiacouvakis. For yh2, architecture is the art of place-making. It is a creative and transformative tool, a way to reinvent reality.

All aspects of a project are carefully studied: integration within a given context, conceptual design, working drawings, architectural details, interior design and object design. Concepts are developed in such a way that each of the elements must play a part in the overall composition. Nothing is superfluous.

yh2 deliberately chose to concentrate on fewer projects. Headed by its two founding partners, the team dedicates its full attention to these projects, which have received numerous awards throughout the years.

Press distribution: Y2com








>