Self stack_flow&stay by L’EAU DESIGN

Self stack_flow&stay by L'EAU DESIGN

Principal architect: Dongjin Kim (Hongik University), L’EAU DESIGN
Design team: Jihye Yoon, Yuri Yoon
Location: Suseo-dong, Gangnam-gu, Seoul
Program: House
Site area: 324§³
Building area: 184.85§³
Gross floor area: 244.87§³
Building scope: 3F
Design period: 2016. 7 – 2017. 2
Construction period: 2017. 3 – 2017. 12
Structural engineer: SDM
Mechanical engineer: Sungsin
Electrical engineer: Kukdong electronic
Construction: RC
Client: Hongsan Choi
Photographer: Kyungsub Shin

About Kim Dong Jin 

Architect D.P.L.G.
President of L’EAU DESIGN Co., Ltd. Laboratory of Environment Architecture Urbanism
Professor of the Graduate School of Architectural engineering Hong-ik University
www.leau.co.kr
leau@lycos.co.kr

Kim dong-jin studies architecture in Hongik, Seoul, and in Ecole d’Architecture de Paris-Belleville, becoming an Architect DPLG. He has worked at SAC (Seoul Architects Consultants) INTERNATIONAL, LTD. in Seoul. He is the President of L’EAU DESIGN Co., Ltd. Laboratory of Environment Architecture Urbanism, and is a professor of Hongik University.

His major works include “Bati-ㄹ“, ”Scarlet Terre house”, “Ohryu High School Renovation”, “Iridescent cloud”, “RSM Design Studio-Official Space”, “Newyork Gana Gallery” and etc. He has received Seoul Metropolitan Government Architecture Awards in 2007, Korea, Awards of the Korean Institute of Architects in 2008, 1st Young Architect Awards in 2008.

MacGuffin_ the user builds the story themselves while respecting the diversity and intersubjectivity of the interpretation.

In Suseo-dong, at the end of Daemo Mountain, two pine trees and a family have settled in for a long time. As the years have changed, the family felt the need for a new home, and so they began to build new types of homes while keeping the pine trees in the same place.

MacGuffin, as a sort of ‘making a wrong guess¡¯ device, refers to something appearing as if it is important in movies, but is actually a trick used to distract the audience that is absolutely irrelevant to the plot. These devices respect the diversity of interpretation and intersubjectivity.

This seems like it is hindering the original intent, however, it is something that makes it more abundant. We allowed the users to talk about the space themselves with immersion and relaxation by using a MacGuffin.The family requested different spaces that were adjusted to individual members. Heterogeneous volumes were created according to each personality, and reborn as a customized space. Each of the different volumes is superpositioned and interlaced in the form of protecting the pine trees, creating a new composition.

The house, which is created with the form of adapting to the existing environment, naturally attracts the surroundings and creates a scenery effect. The nature of Daemo Mountain permeates the spaces of each member and creates terraces with different themes on each floor. The interior and exterior were linked, and the stairs provide the feeling of strolling around the mass.

Nature is exposed through the continuous direction of scenes. The circulation and its consequential line of vision are composed as if they are talking. The user themselves experience a suspense sequence through immersion and relaxation.

We liken rational play to abstract form. Various metaphors are hidden in them. The individual personalities of each member are likened to the heterogeneous volumes, and the nature of Daemo Mountain is naturally permeated and metaphorized as landscapes of each floor. The poetic metaphor is expressed as Circulation Spinning(êüë§í»îà).

Scroll to Top