Naturally Modern Lake Champlain Chalet By Boom Town

This article may include references and links to products and services from one or more of our advertisers. We may be paid compensation when you click on links to those products and/or services.

Gallery featuring images of the modern Lake Champlain chalet, a home designed by Boom Town.


chalet 2

Welcome to our gallery focusing on the naturally modern Lake Champlain chalet, a new home design by Boom Town.


This angular chalet is located near Lake Champlain, a few meters away from the American border in the center of the Philipsburg Bird Sanctuary.

The landscape is composed of two plateaus separated by a 10 meter sheer cliff, with gently sloping access to the lake; a rare privilege for this area. The natural gradation offers a wonderful sight line to the west, facing the vast lake.

The building itself is a three story wooden cottage, standing like an observation post in the resplendent wilderness. The vertically oriented open circulation in the chalet creates myriad opportunities for impressive views.

Expansive vistas can be enjoyed both of the cliff, which the building rests against, as well as the lake, thinly veiled by tree trunks.

Each floor of the exterior is awash in glazing. Two generous terraces on south side create a space where the occupants may relax and contemplate the natural scenery. The terraces also highlight the segmentation of the volumes.

The playful separation of volumes is accentuated by the pronounced vertical elements and the variation of the wood siding and ceiling tones.

With the full home in view, we see the mixture of wood tones and black metal framing that create the angular, tiered structure. The front is fully exposed while the back recedes into the hillside.

With the full home in view, we see the mixture of wood tones and black metal framing that create the angular, tiered structure. The front is fully exposed while the back recedes into the hillside.

 The wraparound patio, in rich natural wood panels, mirrors the ceiling in this space. Black painted I-beams showcase the structural elements.

 The wraparound patio, in rich natural wood panels, mirrors the ceiling in this space. Black painted I-beams showcase the structural elements.

Here's a closer view, highlighting the abundant firewood storage and dark stained exterior panels.

Here’s a closer view, highlighting the abundant firewood storage and dark stained exterior panels.

The wraparound patio also includes this useful outdoor shower, with hookups for hoses or appliances below.

The wraparound patio also includes this useful outdoor shower, with hookups for hoses or appliances below.

Moving back a ways, we see the surrounding light gravel and stone stairway wrapping the home, helping define its place within the forest.

Moving back a ways, we see the surrounding light gravel and stone stairway wrapping the home, helping define its place within the forest.

Seen from slightly above, we witness the gradual slope of the hill intersecting with the angular, vertical home. Small private patio on the close corner complements the larger wraparound structures seen elsewhere.

 Seen from slightly above, we witness the gradual slope of the hill intersecting with the angular, vertical home. Small private patio on the close corner complements the larger wraparound structures seen elsewhere.

Moving over the two tiers of terrace, we see the expansive spaces holding patio furniture, including a full dining set. Through sliding glass doors and glazing we see the upper level bedroom and open-plan kitchen space below.

Moving over the two tiers of terrace, we see the expansive spaces holding patio furniture, including a full dining set. Through sliding glass doors and glazing we see the upper level bedroom and open-plan kitchen space below.

With a low view of the side, we can witness the high contrast look of the angular structure, rising from the natural green slope. Wraparound black metal and glass railings add safety without obscuring the view.

With a low view of the side, we can witness the high contrast look of the angular structure, rising from the natural green slope. Wraparound black metal and glass railings add safety without obscuring the view.

On the lower terrace, this grey rattan sectional stands against the hillside, offering expansive views from a comfortable position.

On the lower terrace, this grey rattan sectional stands against the hillside, offering expansive views from a comfortable position.

 Turning toward the lake, we see the rattan dining set, with a glass topped table.

Turning toward the lake, we see the rattan dining set, with a glass topped table.

The central open-plan space includes living room, dining, and kitchen functions, all naturally lit via wraparound glazing and sliding glass doors.

The central open-plan space includes living room, dining, and kitchen functions, all naturally lit via wraparound glazing and sliding glass doors.

 The massive dining table is a unique modern rustic creation, with worn beam legs supporting a metal rimmed tabletop below large pendant lights.

 The massive dining table is a unique modern rustic creation, with worn beam legs supporting a metal rimmed tabletop below large pendant lights.

The dining space stands next to the ultra-modern kitchen, in pristine white. The rich hardwood flooring connects the entire area, anchoring the disparate styled furniture.

The dining space stands next to the ultra-modern kitchen, in pristine white. The rich hardwood flooring connects the entire area, anchoring the disparate styled furniture.

The kitchen countertop includes a lengthy dining area with attendant metal and acrylic bar stools.

The kitchen countertop includes a lengthy dining area with attendant metal and acrylic bar stools.

 From the bespoke dining area, we see the central staircase rising at left.

 From the bespoke dining area, we see the central staircase rising at left.

The wraparound terrace can be seen through massive sliding glass doors across the entire open-plan space.

The wraparound terrace can be seen through massive sliding glass doors across the entire open-plan space.

Turned to the side, the a clear line of sight and opened glass doors connects the dining area to the terrace.

Turned to the side, the a clear line of sight and opened glass doors connects the dining area to the terrace.

The central staircase is a sleek metal and hardwood creation, with an open structure allowing unfettered line of sight and an airy appearance.

The central staircase is a sleek metal and hardwood creation, with an open structure allowing unfettered line of sight and an airy appearance.

 The staircase is backed by a vertical arrangement of windows running the full height of the structure.

The staircase is backed by a vertical arrangement of windows running the full height of the structure.

On the top floor, the master bedroom enjoys expansive views of the surrounding forest and lake beyond.

On the top floor, the master bedroom enjoys expansive views of the surrounding forest and lake beyond.

Lower level bathroom features hillside views from the soaking tub. Large format dark tile flooring contrasts with pristine white countertops and walls.

Lower level bathroom features hillside views from the soaking tub. Large format dark tile flooring contrasts with pristine white countertops and walls.

The upper level bathroom features a unique fully-open shower design, incorporating a drain on the edge, allowing the entire space to be washed down.

The upper level bathroom features a unique fully-open shower design, incorporating a drain on the edge, allowing the entire space to be washed down.

The upper level terrace, connecting directly to the master bedroom, offers the best views.

The upper level terrace, connecting directly to the master bedroom, offers the best views.

This head-on view allows for contemplation of the entire tiered structure, recognizing the way it slopes to mirror the surrounding environment.

This head-on view allows for contemplation of the entire tiered structure, recognizing the way it slopes to mirror the surrounding environment.

Finally, we see the home in winter, ensconced in snow. The bright surroundings only serve to better highlight the unique structure.

Finally, we see the home in winter, ensconced in snow. The bright surroundings only serve to better highlight the unique structure.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

Innovative Gate Lake Cottage Project by Boom Town | Eye-Opening Horizon House by MF Architecture | Whimsical Club Laurel Canyon Residence by SoCal Contractor | Modern Longjiang Road House by PartiDesign

(c) 2015




Add Comment