Innovative Gate Lake Cottage Project by Boom Town


Gallery featuring images of the spectacularly innovative Gate Lake home created and designed by Boom Town.

cedrus 1

Welcome to our gallery featuring the luxurious, contemporary Lake Cottage Gate project, a home designed by Boom Town.

Located on the shore of the Gate Lake, on sprawling, slightly sloping land, this chalet stands on the edge of a cedar wood with majestic mature incline trunk trees. In light of the substantial footprint of this two-story building, the roof slope follows the landscape to allow for minimal impact on the visual environment.

The entrance to the chalet is located on an upper level, accessed by a large outdoor porch surrounding the doorway. The lower level, where the living spaces are located (living room, kitchen, dining room) is on the same plane, allowing easy access to the land via an array of doors facing both the forest and the lake.

A large terrace next to the master bedroom offers the most expansive view of the lake and a generous sunlit space for occupants. The structural facade of the central interior spaces is wrapped in full height glazing, blurring the line between indoors and the outer landscape.

The exterior finishes of the building are made from dressed stones and cedar cladding, which are site specific natural materials. The sloped roof is covered with zinc finish steel that partially wraps toward the ground for weather protection, while still letting  the beauty of the landscape shine through.

Here we see the home from the lake side, surrounded by large stones and forest, rising out of the environment.

Here we see the home from the lake side, surrounded by large stones and forest, rising out of the environment.

A broken stone path surrounds the property, below the expanses of full height glazing. An open, sheltered patio can be seen at right.

A broken stone path surrounds the property, below the expanses of full height glazing. An open, sheltered patio can be seen at right.

The central open, two-story space is clad in windows from ground to roof. The cozy living room space to the left is wrapped in stone, contrasting with the timber of the main house structure.

The central open, two-story space is clad in windows from ground to roof. The cozy dining room space to the left is wrapped in stone, contrasting with the timber of the main house structure.

From lower down the slope, we see the smaller stone clad space echoed by the larger cubic structure.

From lower down the slope, we see the smaller stone clad space echoed by the larger cubic structure.

Viewed from within the woods, we see how the angular structure manages to blend in with the environment.

Viewed from within the woods, we see how the angular structure manages to blend in with the environment.

This unobstructed view of the home reveals a slim balcony over the sheltered patio, with frameless glass railing.

This unobstructed view of the home reveals a slim balcony over the sheltered patio, with frameless glass railing.

Viewed from the balcony, we see the broken stone path extending from the home toward the lake.

Viewed from the balcony, we see the broken stone path extending from the home toward the lake.

 Moving up the hill a bit, we see the profile of the home, with the main structure clad in grey. The gently sloping roof mimics the landscape.

 Moving up the hill a bit, we see the profile of the home, with the main structure clad in grey. The gently sloping roof mimics the landscape.

Moving further back, we see the broken stone path leading down toward the home from street level, with the stone, timber, and metal exterior visible at once.

Moving further back, we see the broken stone path  leading down toward the home from street level, with the stone, timber, and metal exterior visible at once.

 To the right, we see the sheltered entryway, where the roof slope reaches its peak. Visitors are ushered inward past a series of boulders, into a semi-indoor space.

 To the right, we see the sheltered entryway, where the roof slope reaches its peak. Visitors are ushered inward past a series of boulders, into a semi-indoor space.

The dark tiles contrast with rich wood paneling, before reaching the metal framed glass doors.

The dark tiles contrast with rich wood paneling, before reaching the metal framed glass doors.

The entry leads into an upper level, spilling downward over the floating hardwood stairs into the living room visible at center. Bright colors interact with the neutral and natural tones throughout.

The entry leads into an upper level, spilling downward over the floating hardwood stairs into the living room visible at center. Bright colors interact with the neutral and natural tones throughout.

The marble wrapped fireplace extends into a rich wood paneled ceiling that arches over the living room. Contemporary seating in beige meets a pair of lime green chairs over a light hued area rug.

The marble wrapped fireplace extends into a rich wood paneled ceiling that arches over the living room. Contemporary seating in beige meets a pair of lime green chairs over a light hued area rug.

The fireplace stands over a dark slate tile structure housing firewood. The meeting of these textures with rich wood paneling creates a modern rustic palette.

The fireplace stands over a dark slate tile structure housing firewood. The meeting of these textures with rich wood paneling creates a modern rustic palette.

Turning toward the rear of the home, we see how the full height glazing and extensive glass doors blend the interior with the surrounding environment. Natural light spills through the entire space.

Turning toward the rear of the home, we see how the full height glazing and extensive glass doors blend the interior with the surrounding environment. Natural light spills through the entire space.

The bright green hues in the living room contrast perfectly with white surroundings. Here we see the profile view of the staircase, framed in metal and glass.

 The bright green hues in the living room contrast perfectly with white surroundings. Here we see the profile view of the staircase, framed in metal and glass.

Moving past the stairs into the kitchen area, we see the complex layers of hardwood, metal, stone, and white walls interacting in this central area.

 Moving past the stairs into the kitchen area, we see the complex layers of hardwood, metal, stone, and white walls interacting in this central area.

 Beneath the green granite countertops we see a set of rustic wood bar stools, with a discreet gas fireplace built into the wall at center. Sliding glass doors allow outdoor access via the dining room.

 Beneath the green granite countertops we see a set of rustic wood bar stools, with a discreet gas fireplace built into the wall at center. Sliding glass doors allow outdoor access via the dining room.

The large kitchen island features thick granite countertop with a built-in range. Sleek white hardware-free cabinetry defines the space.

The large kitchen island features thick granite countertop with a built-in range. Sleek white hardware-free cabinetry defines the space.

 The entire kitchen space, wrapped in hardwood paneling, spills out into the open-concept area over a set of metallic steps in the foreground.

 The entire kitchen space, wrapped in hardwood paneling, spills out into the open-concept area over a set of metallic steps in the foreground.

Turning around, we see the glass wrapped dining room, which opens to the outdoors via sliding panels all around. The large natural wood table is flanked by colorful seating, with views over the forest and lake beyond.

Turning around, we see the glass wrapped dining room, which opens to the outdoors via sliding panels all around. The large natural wood table is flanked by colorful seating, with views over the forest and lake beyond.

 Seen from below, the open design staircase allows light and airflow, keeping the central space airy and bright. The two story window panels here grant expansive views.

 Seen from below, the open design staircase allows light and airflow, keeping the central space airy and bright. The two story window panels here grant expansive views.

Over the grand, two story foyer, we see a series of tubular pendant lights, forming a constellation over the large space.

Over the grand, two story foyer, we see a series of tubular pendant lights, forming a constellation over the large space.

 Arriving back at the main entrance, we see the rich wood wall paneling meeting the sloped ceiling. Metal framed glass doors allow entry.

 Arriving back at the main entrance, we see the rich wood wall paneling meeting the sloped ceiling. Metal framed glass doors allow entry.

 From the entrance, more of the broken stone pathway leads around the home toward the patio and lake.

 From the entrance, more of the broken stone pathway leads around the home toward the patio and lake.

At the end of the property, a floating dock connects the homeowners to Gate Lake.

At the end of the property, a floating dock connects the homeowners to Gate Lake.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

Black Cedar Box Two Story Small House By Baahouse + Baastudio | The Immaculate Wus House By PartiDesign | Ultra-Modern Quant 10 Project By Ippolito Fleitz Group | Spectacular Residencia PM Project By Spagnuolo Architecture

(c) 2015

Add Comment