Tree-Inspired Mandarin Oriental Apartments by PplusP Designers

Gallery featuring images of the Tree-Inspired Mandarin Oriental Apartments by PplusP Designers. This home takes inspiration from sheltering trees to bring comfort to its nature themed design.
- Advertisement -

View of the nature themed living and dining rooms.

Welcome to the Mandarin Oriental Apartments by PplusP Designers gallery!

The goal of this project was to achieve the essence of tranquility by using elements of nature in the overall design. With the fruits of their labor before your eyes, it’s easy to see how well this aim was achieved.

Throughout the apartment the interplay of warm and cool tones is utilized to draw the eye to different features. The overall effect is arresting in its balance and thoughtful design.

Bright colors and bold patterns bring charm and fun to these rooms while accenting the use of natural materials. This culminates in a zen-like setting of peace and relaxation.

Bringing the characteristics of trees – protective, sheltering, nurturing – into many different aspects of the apartment was part of the challenge. The designers wanted these characteristics to come together and weave a design that would make its occupants feel safe and comfortable.

Look out for particularly striking instances of this motif throughout the home as you peruse our gallery.

You’ll notice elements like the gold leaf patterns blowing up the room dividers, indelible ceiling cutouts in the living room, and of course rich natural hardwood used throughout the interior design.

From the living room, to the stairway, to the bedrooms, these elements are infused within the design, bringing to mind the calming presence of nature in every corner of the home.

The entrance into the apartment faces the living room and is met with warm toned autumn leaves "blowing" up to the ceiling on an unseen wind.

The entrance into the apartment faces the living room and is met with warm toned autumn leaves “blowing” up to the ceiling on an unseen wind.

The living room is sheltered by a partition of abstract leaves and the reflective installation in the ceiling is meant to give the feeling of watching dappled light through tree branches.

The living room is sheltered by a partition of abstract leaves and the reflective installation in the ceiling is meant to give the feeling of watching dappled light through tree branches.

The small dining area just off the living room allows for plenty of guests. The shelving along the wall, made of contrasting materials, contains a fireplace.


The small dining area just off the living room allows for plenty of guests. The shelving along the wall, made of contrasting materials, contains a fireplace.

The corridor leading the the bedrooms is also utilized as a small sitting room. The wall is hung with grey marble and supports a large screen TV. The warm wood floors balance the cool grey of the wall and the stone shapes in the rug bring a natural touch to the room.

The corridor leading the the bedrooms is also utilized as a small sitting room. The wall is hung with grey marble and supports a large screen TV. The warm wood floors balance the cool grey of the wall and the stone shapes in the rug bring a natural touch to the room.

The stairs up the second floor are finished in a beautiful rose gold color. The handrail mimics the elongated shape of tree stems and leads the eye up to the second floor.

The stairs up the second floor are finished in a beautiful rose gold color. The handrail mimics the elongated shape of tree stems and leads the eye up to the second floor.

The master bedroom is made up of rich, dark tones and textures to give the room a touch of luxury. The wooden back wall feature is meant to bring to mind the look of many tree trunks layered on top of each other.

The master bedroom is made up of rich, dark tones and textures to give the room a touch of luxury. The wooden back wall feature is meant to bring to mind the look of many tree trunks layered on top of each other.

The first of two guests rooms follows the feeling invoked by the master bedroom. The use of a metallic wall and the glass feature is meant to give the room the illusion of space.


The first of two guests rooms follows the feeling invoked by the master bedroom. The use of a metallic wall and the glass feature is meant to give the room the illusion of space.

The coppery finish of the wall and side tables in this room, coupled with the lighting brings to mind sunlight shimmering though tree branches. The reflective wall give the room more depth and spaciousness.

The coppery finish of the wall and side tables in this room, coupled with the lighting brings to mind sunlight shimmering though tree branches. The reflective wall give the room more depth and spaciousness.

Related Homes & Galleries You May Enjoy

Charming Jardine’s Outlook Project by PplusP Architecture | Nature Inspired Cape Mansions Project by PplusP Designers | Opulent Home in Art Deco Style by ARS-IDEA Interior and Architectural Design | Striking Modern Design in Midtown by Homepolish

 (c) 2015









Add Comment