in

Five Story House by stpmj

Five Story House by stpmj

Architects: stpmj
Area: 175 m²
Year: 2018
Photographs: Bae Jihun
Manufacturers: American Standard, Eagon, Ewha brick, INOUTIC, gonggan

‘Five story house’ is the vertically stacked result of a single-family house on a small site in a highly dense city, Seoul, Korea. In less than 100 m² property area with required setbacks and parking regulation, this tall and skinny house creates ‘vertical living’ with different floor zonings. In Korea where real estate is one of the most effective investment tools, purchasing a flat is the common way to increase one’s assets.

Living in a flat with a living room, kitchen, dining, and bedrooms on a single floor, is a typical residential environment in Seoul. Considering the economic value of flats through redevelopment and the familiarity of living infrastructure, a vertically stacked house with a small floor area is a provocative residential type in this culture.

The additional cost based on complicated construction on small site, increased area of interior & exterior envelop and neighbors’ complaints within the dense urban fabric are downsides of the developing this type of vertical house. Nonetheless, recently this vertical house is at the fore among the people who had grown up at the flats in the 80s/ 90s and look for their living values in diverse spatial qualities which cannot be achieved from the flats.

The project proposes to collect vertical lives in a single-family house beyond the just investment value. The house is for five family members; husband, wife, and three kids. It has a studio for husband’s hobby, furniture making, and a multi-play room for 10, 8, and 6 years-old girls. Within the maximized volume formed by the regulations of setbacks and the parking, required programs are laid out in vertical zonings.

The multi-room for three girls is located on the first floor with the expanded north deck for them to spend time together between school and after-school activities. The furniture-making studio is placed at the south street side, adjacent to parking so that makes the husband easy to frequent in & out and commutes. The space for family gatherings such as the living room, kitchen, and dining is on the second floor.

A master bedroom and the youngest girl’s room are on the third floor with a mini library/ closet. The oldest girl’s room is on the fifth floor with a great view, and the fourth floor works as a second gathering space with a terrace, a bedroom, and a bathroom. Instead of big and wide openings for view, skinny windows are placed for both lighting and privacy from the adjacent buildings. The brick screen applied on most of the openings except South.

The stepped mass over 9 meters by the daylight setback regulation and the cantilever over the parking becomes a typical building shape in the residential zoning area in this city. The five-story house seeks small tweaks by ‘arcing’ on major elements that define the building. The ‘arc’ from the cantilever at the parking, the sloped wall at the 4th floor expanded to an entry, and the openings on elevations, reveal its identity of the vertical single-family house and express its unique appearance.

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner