Custom Split-Level Family Home in Splitter’s Creek by Nest Architects

This article may include references and links to products and services from one or more of our advertisers. We may be paid compensation when you click on links to those products and/or services.

A custom home split into three levels following the curve of a sunny hillside in Australia by Nest Architects. Custom kitchen, bedroom, bathroom and more.


 A view from the exterior of the lowest level of the home, showing the master bedroom and balcony.

Welcome to our gallery featuring a spacious, sunny hillside home in New South Wales, Australia, designed and built by Nest Architects.


The home, on a 3.6 hectare plot of woodlands and grasslands, is nestled into a hillside exactly where the owner’s favorite picnic spot is, and takes full advantage of the amazing Northern views.

The home is built for overlapping purposes, and is built in three interconnected “split” levels, following the slope of the hill. The owners wanted an open home where the family could be doing separate tasks or hobbies, but still be in close proximity to eachother.

The 2012 home’s three levels each house a distinct set of rooms. On the uppermost level, in addition to service rooms and the large garage, are three smaller children’s bedrooms.

On the middle level is the entryway and main living area, which includes an open-concept kitchen, dining area, and family room. The home has several decks connected to different levels of the home, and the middle level connects to a small porch with a flagstone path leading down to the fenced-in pool.

The lowest level of the home features the master bedroom and bathroom suite, with an additional guest bedroom with an attached small bathroom.

Nest Architects is a design firm based in Melbourne, Australia. They are entirely customer-oriented, with no favored design styles. They work with both residential and commercial clients.

We hope you’ll enjoy this split-level home with gorgeous views in Australia!

The exterior of the home from one of the sides of the hill. The home has a series of windows in different shapes and sizes, with privacy screens.

 The exterior of the home from one of the sides of the hill. The home has a series of windows in different shapes and sizes, with privacy screens.

The middle level, shown from the stairway to the foyer, with the intimate dining room and kitchen on the right. Between the foyer and stairs is a series of shelves with open spaces to look over the main living area.

The middle level, shown from the stairway to the foyer, with the intimate dining room and kitchen on the right. Between the foyer and stairs is a series of shelves with open spaces to look over the main living area.

The children's bathroom with two sinks and a minimalist vanity design.

The children’s bathroom with two sinks and a minimalist vanity design.

One of the children's bedrooms on the highest level in bright colors and floating natural wood shelving above the bed in the corner.

One of the children’s bedrooms on the highest level in bright colors and floating natural wood shelving above the bed in the corner.

 The exterior balcony from the upper level, looking down on the small deck outside of the family room. A flagstone and concrete path leads down from this deck to the fenced-in swimming pool.

 The exterior balcony from the upper level, looking down on the small deck outside of the family room. A flagstone and concrete path leads down from this deck to the fenced-in swimming pool.

 The entryway to the home, showing the open shelving between the two levels.

 The entryway to the home, showing the open shelving between the two levels.

The mudroom in the entryway with individual natural wood drawers and hooks for the children's backpacks.

The mudroom in the entryway with individual natural wood drawers and hooks for the children’s backpacks.

 A view of the dining room and kitchen from the small separating wall between the dining room and family room. The dining room's dividing "wall" is actually a built-in banquette for extra seating.

 A view of the dining room and kitchen from the small separating wall between the dining room and family room. The dining room’s dividing “wall” is actually a built-in banquette for extra seating.

A close up of the built-in bench seating and hardwood dining room table with a variety of chairs.

A close up of the built-in bench seating and hardwood dining room table with a variety of chairs.

A close-up of the wooden kitchen island, with open storage beneath for most-used items like bowls, plates, and measuring cups.

A close-up of the wooden kitchen island, with open storage beneath for most-used items like bowls, plates, and measuring cups.

 A view from the exterior of the lowest level of the home, showing the master bedroom and balcony.

 A view from the exterior of the lowest level of the home, showing the master bedroom and balcony.

The owner's four children have a tire swing on one of the sides of the home, near a more wooded area, in view of the master bedroom.

 The owner’s four children have a tire swing on one of the sides of the home, near a more wooded area, in view of the master bedroom.

 A view from higher up on the hillside, showcasing the gorgeous views.

 A view from higher up on the hillside, showcasing the gorgeous views.

 An exterior view of the center courtyard between the lowest and highest levels of the home.

 An exterior view of the center courtyard between the lowest and highest levels of the home.

 The master bathroom has a simple lined tile and a wooden vanity countertop.

 The master bathroom has a simple lined tile and a wooden vanity countertop.

 The master bedroom has views from both angles: a wooded view from the balcony, and a view of the rolling hillsides from inside the bedroom.

 The master bedroom has views from both angles: a wooded view from the balcony, and a view of the rolling hillsides from inside the bedroom.

The simply designed bedroom has a textured headboard and yellow quilt. A storage bench sits beneath the large windows.

 The simply designed bedroom has a textured headboard and yellow quilt. A storage bench sits beneath the large windows.

The contemporary white and navy guest bedroom has its own small ensuite bathroom behind the half-wall.

The contemporary white and navy guest bedroom has its own small ensuite bathroom behind the half-wall.

A view from the flagstone path up at the deck outside of the family room.

A view from the flagstone path up at the deck outside of the family room.

 The gorgeous pool complex has a stone enclosure with a black iron fence. From this lowest point, we can see the brick exterior and connecting pathways.

 The gorgeous pool complex has a stone enclosure with a black iron fence. From this lowest point, we can see the brick exterior and connecting pathways.

Related Galleries & Rooms You May Like:

Chic and Modern Small Kitchen Designs by Modify Your Space | 52 Master Bathrooms with Beautiful Woodwork | Contemporary Open Concept Home with Plenty of Natural Light By Base Architecture

(c) 2015




Add Comment