Staggering Casa Dalias by Grupo Arquitectura

Gallery featuring images of the Staggering Casa Dalias by Grupo Arquitectura, a uniquely open design luxury home wrapped in glass and limestone.
- Advertisement -

Staggering Casa Dalias by Grupo Arquitectura

Welcome to our gallery featuring the staggering Casa Dalias home, designed by Grupo Arquitectura.

This unique home design is shaped via two distinct geometric volumes made of limestone Moca Fina and framed in glass and wood.

The refreshingly open design is wrapped in full height glazing on one side for an intense relationship with the outdoors.

The structural limestone binds with a two story glass and wooden pergola lobby at the center of the house, from which all interior spaces extend. The structure itself is based on a system of mixed concrete and steel that allowed the designers to craft a space 14 meters wide without interrupting supports.

The openness of the design extends both inside and outside the home, neatly integrating the space with its surrounding landscape.

To the public side of the landscape, the home is closed off and private, while the garden side of the home is entirely open, capturing sunlight and expansive views of the surrounding earth. Aluminum sunshades provide much-needed shade in the hot summer months.

The broader pieces of the home appear in neutral tones such as beige limestone and black granite, which allowed the designers to apply splashes of color and texture via furniture, rugs, and the surrounding garden.

The imported furniture includes such brands as Felxform, Ceccotti, Paola Lenti, Meridiani, Gervasoni, Lema, Porro, Modulnova, Maxalto, and Casa Milano.

The home was designed with sustainability in mind, and accordingly features a temperature optimized orientation. The shape and direction of the structure itself allows for passive heating and cooling.

Additionally, the home is equipped with solar cells for heating both the pool and the radiant flooring. There’s a recycled wastewater irrigation system that uses state of the art water purification to create a sustainable loop.

The home is somewhat of a “smart” house, with automated electrical systems, including lighting, entertainment, security, heating, and even blinds.

With its unique shape and open style, combined with a strong focus on sustainability, we hope this house is as inspiring to you as it is to us.

Photography: Agustín Garza

From a lengthy second floor balcony, we can see the radically open design of the home through full height windows and sliding glass panels that blur the line between interior and exterior spaces.

From a lengthy second floor balcony, we can see the radically open design of the home through full height windows and sliding glass panels that blur the line between interior and exterior spaces.

At the center of the home, bridging the two volumes, is the double height lobby space. Here we see an open structure wrapped in limestone, steel, and glass, accented with expertly placed natural wood elements.

At the center of the home, bridging the two volumes, is the double height lobby space. Here we see an open structure wrapped in limestone, steel, and glass, accented with expertly placed natural wood elements.

GrupoArquitectura_CasaDalias_04

In the social volume of the home, we see the open plan living room, centered on a white rug and wrapped in contemporary furniture. The dining area is seen in the distance, defined by a lengthy natural wood table and branch-design chandelier. The massive sliding glass panels allow this space to

The kitchen stretches over more of the expansive black granite flooring, with a matching island dining top at center. Stainless steel appliances, backsplash, and countertops heighten the sleekly modern look.

The kitchen stretches over more of the expansive black granite flooring, with a matching island dining top at center. Stainless steel appliances, backsplash, and countertops heighten the sleekly modern look.

Returning to the central open lobby space, we see an upper catwalk hallway wrapped in glass balustrades, while the vast limestone wall at right is dotted with butterfly sculptures. Intricate details like this grant the large open space real character.

Returning to the central open lobby space, we see an upper catwalk hallway wrapped in glass balustrades, while the vast limestone wall at right is dotted with butterfly sculptures. Intricate details like this grant the large open space real character.

Wooden louvered panels above diffuse direct sunlight throughout the open lobby space, supplanted by full height glazing on both ends. To the right, a cozy living room space is seen defined by rich wood paneling.

Wooden louvered panels above diffuse direct sunlight throughout the open lobby space, supplanted by full height glazing on both ends. To the right, a cozy living room space is seen defined by rich wood paneling.

This private upper-level family room space is made warm by the abundance of rich natural wood and smaller windows than seen on the other side of the building. A massive sectional defines the space, facing a neatly integrated entertainment shelf.

This private upper-level family room space is made warm by the abundance of rich natural wood and smaller windows than seen on the other side of the building. A massive sectional defines the space, facing a neatly integrated entertainment shelf.

The master bedroom is an expansive space, combining both the beige tone of limestone and the warm wood textures seen in the nearby family room. Bursts of purple appear courtesy of a large area rug, chairs, and bedding. This entire space overlooks the backyard landscape, sheltered by shade louvers.

The master bedroom is an expansive space, combining both the beige tone of limestone and the warm wood textures seen in the nearby family room. Bursts of purple appear courtesy of a large area rug, chairs, and bedding. This entire space overlooks the backyard landscape, sheltered by shade louvers.

This guest bedroom is entirely wrapped in the warm wood paneling seen elsewhere, spiked with white furniture and colorful accents. A series of floating storage shelves and desk stand across from a wall mounted with a neon "I <3 you" sign.

This guest bedroom is entirely wrapped in the warm wood paneling seen elsewhere, spiked with white furniture and colorful accents. A series of floating storage shelves and desk stand across from a wall mounted with a neon “I <3 you” sign.

From within the vast open lobby space, we see the patio extending uninterrupted from the interior. This showcases the truly blurred integration of indoor and outdoor spaces as a centerpiece of the home's design.

From within the vast open lobby space, we see the patio extending uninterrupted from the interior. This showcases the truly blurred integration of indoor and outdoor spaces as a centerpiece of the home’s design.

A good portion of the wraparound patio is sheltered either via large shades extending from the structure, or from the second floor balcony, providing a comfortable outdoor relaxation space.

A good portion of the wraparound patio is sheltered either via large shades extending from the structure, or from the second floor balcony, providing a comfortable outdoor relaxation space.

From across the yard, we can see the twin volumes of the home, joined at the center by the lobby structure. While the exteriors match, the interiors of each half of the home serve very different purposes.

From across the yard, we can see the twin volumes of the home, joined at the center by the lobby structure. While the exteriors match, the interiors of each half of the home serve very different purposes.

With the glass panels retracted fully, we can see into the living room at left and the master bedroom at center, on the upper level. The malleability of the exterior design helps define this open interaction with the outdoors.

With the glass panels retracted fully, we can see into the living room at left and the master bedroom at center, on the upper level. The malleability of the exterior design helps define this open interaction with the outdoors.

The slim lido pool lines this entire half of the patio, including both a standard swimming pool and jacuzzi. The close proximity to the home makes for an intricate design that was planned from the beginning for tight integration.

The slim lido pool lines this entire half of the patio, including both a standard swimming pool and jacuzzi. The close proximity to the home makes for an intricate design that was planned from the beginning for tight integration.

With a close look at the patio, we can see both an extensive dining set in white and a pair of comfortable furniture gatherings that make for a wealth of outdoor seating and socializing options. Framed by the pool on one side and the home on the other, it's a cozy but open space.

With a close look at the patio, we can see both an extensive dining set in white and a pair of comfortable furniture gatherings that make for a wealth of outdoor seating and socializing options. Framed by the pool on one side and the home on the other, it’s a cozy but open space.

Finally, we reveal the street side view of the home, a closed monolith of limestone with only a slim window strip exposing the interior. This provides an abundance of privacy for the residents as well as a sense of mystery about the home itself.

Finally, we reveal the street side view of the home, a closed monolith of limestone with only a slim window strip exposing the interior. This provides an abundance of privacy for the residents as well as a sense of mystery about the home itself.

The front entry stands beneath an extended shade, a welcoming but private design choice that barely hints at the spectacular home within.


The front entry stands beneath an extended shade, a welcoming but private design choice that barely hints at the spectacular home within.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

Southern Elegance by Luxe Homes and Design | Environmentally Conscious Inverted House by MEL/ARCH | Elegant Sagaponack Cottage by Axis Mundi Design | Astounding Whole House Remodel by 2e Architects

(c) 2015










Add Comment