Startling Villa Blåbär: Villa Blueberries by pS Arkitektur

Gallery featuring images of the startling Villa Blåbär: Villa Blueberries by pS Arkitektur, a Swedish home emphasizing beautiful minimalism. 
- Advertisement -

Startling Villa Blåbär: Villa Blueberries by pS Arkitektur

Welcome to our gallery featuring the Villa Blåbär Villa Blueberries by pS Arkitektur.

Location in Nacka, a small town near Stockholm, Sweden, this home completed construction in August of 2012.

Covering a modest area of 170 square meters, the design maximizes its efficiency and beauty within a restrained, minimalist framework.

The surrounding natural landscape and slope were allowed to dictate the shape of this single family home, making for a space that nicely meshes with the environment around it.

The exterior is fully covered in black roofing felt, which not only offers a practical advantage in climate control, but helps the structure stand out against the starkly lush landscape.

Large windows and a curving exterior shape conspire to offer delightful views across the sunny forest. The dark exterior wraps a bright, open, and uncompromising interior design.

The home design was hashed out over a series of workshops with the client, when different ideas were tested in model form and during actual site visits. This culminated in a narrow yet extended home that sits at the highest point of its site.

The structure itself hovers on concrete blocks, built over the rocky terrain itself. The black roofing felt, seen on the roof itself as well as all vertical exterior surfaces, grants a calm uniformly dark look that contrasts sharply with the pristine white interior.

The wardrobes, lighting, sockets, and other functional aspects are set into the walls and ceiling, granting an additional layer of minimalist sleekness to the interior. It’s a clean look that emphasizes the open space of the interior and the flooring layout.

The flow of the interior moves naturally from public areas like the kitchen and living room toward the bedrooms and bath, furthest from the entryway.

Architect: pS Arkitektur
Senior architect: Peter Sahlin
Project architect: Leif Johannsen
Assisting architects: Therese Svalling (models), Beata Denton (light)
Entrepreneur: Valento Bygg
Photography: Jason Strong

In this exterior shot, we can see the light natural wood deck surrounding the home, helping set it directly into the rocky terrain. The high contrast black exterior stands out against the nuanced landscape.

In this exterior shot, we can see the light natural wood deck surrounding the home, helping set it directly into the rocky terrain. The high contrast black exterior stands out against the nuanced landscape.

The clean lines of the deck contrast perfectly with the angular, organically cut outer edge, which mirrors the shape of the surrounding rocks. The deck also offers a warm counterpoint to the black of the house facade.

The clean lines of the deck contrast perfectly with the angular, organically cut outer edge, which mirrors the shape of the surrounding rocks. The deck also offers a warm counterpoint to the black of the house facade.

Moving inside, we witness the bold white walls and overall bright tone of the interior design, splashed with color courtesy of unique furniture choices. The open plan center of the home houses the living room and dining area, connecting directly to the kitchen.


Moving inside, we witness the bold white walls and overall bright tone of the interior design, splashed with color courtesy of unique furniture choices. The open plan center of the home houses the living room and dining area, connecting directly to the kitchen.

Turning the opposite way, toward the hall connecting the bedrooms, we see a massive full height window to the right, allowing for expansive forest views from the living room. The nearly bleached tone of the hardwood flooring complements the white walls.

Turning the opposite way, toward the hall connecting the bedrooms, we see a massive full height window to the right, allowing for expansive forest views from the living room. The nearly bleached tone of the hardwood flooring complements the white walls.

Across the rainbow rug and bright red dining room set, we see the sleekly designed, open plan kitchen below a loft area. This space is illuminated by natural light via sets of large windows all around.

Across the rainbow rug and bright red dining room set, we see the sleekly designed, open plan kitchen below a loft area. This space is illuminated by natural light via sets of large windows all around.

The master bedroom features subtle use of color, with light blue and yellow bed sheets paired with the same white walls seen elsewhere in the home. Through the doors at right, we can see large glass sliding doors that lead to the patio.

The master bedroom features subtle use of color, with light blue and yellow bed sheets paired with the same white walls seen elsewhere in the home. Through the doors at right, we can see large glass sliding doors that lead to the patio.

The bedroom features a suite of built-in cabinetry and drawers, making for subtly blended-in storage options. Large corner windows offer more expansive natural views from indoors.


The bedroom features a suite of built-in cabinetry and drawers, making for subtly blended-in storage options. Large corner windows offer more expansive natural views from indoors.

This children's bedroom features more subtle splashes of bright color, including a bold pink rug at center. As seen here, the large windows throughout the home offer a bounty of natural lighting across the brightly designed interior.

This children’s bedroom features more subtle splashes of bright color, including a bold pink rug at center. As seen here, the large windows throughout the home offer a bounty of natural lighting across the brightly designed interior.

This hallway connects the entry and other areas, as well as the stairs to the upper level loft. This is the only part of the home with tile flooring, in contrast with the light natural wood seen elsewhere. At center, a full height window offers more opportunities for nature views.

This hallway connects the entry and other areas, as well as the stairs to the upper level loft. This is the only part of the home with tile flooring, in contrast with the light natural wood seen elsewhere. At center, a full height window offers more opportunities for nature views.

The home is an ecstatic presence in its textural, natural landscape, both bright and dark at the same time. The high contrast design is truly innovative.

The home is an ecstatic presence in its textural, natural landscape, both bright and dark at the same time. The high contrast design is truly innovative.

Related Homes & Galleries You May Like:

Sleekly Modern Crocker Street House by Moloney Architects | Sleekly Modern Crocker Street House by Moloney Architects | Startling Fjallhuset Mountain Home by pS Arkitektur | Cozy Grand Oak by Ministry of Interior Affairs









Add Comment