Three Yard House by D.LIM architects

Architect’s Firm: D.LIM architects (Yeonghwan Lim+Sunhyun Kim)
Contact e-mail: dlimpjw@gmail.com
Design Team: Youngcheon Kim, Jisun Heo, Soochan Lee
Location: Yeongdeok-dong, Giheung-gu, Yongin-si, Hyeonggi-do, Korea
Programme: Single-family house
Site area: 736.00㎡
Building area: 367.88㎡
Gross floor area: 659.72㎡
Building scope: 3F
Building to land ratio: 49.98%
Floor area ratio: 89.64%
Structure: R.C. structure, Wooden structure
Parking Lot: 5
Height: 12.29m
Exterior finishing: Concrete brick, lithin coat, Phosphate panel, Steel plate, 47mm Low-E glass
Structural engineering: Mosan
Mechanical engineering: Jusung Engineering Co.
Electrical engineering: Woolim Electronical Engineering & Consulting
Construction: Ean R&C
Design period: 2017.04-2017.09
Photograph by: Youngchae Park

3+3+3

This house is a three-story house with three gardens, designed as a dwelling for three generations. The site runs along with the range of a small, densely wooded hill. This small hill became the most crucial element when determining the layout of the house. The house was aligned with the shape of the site and placed parallel to the axis toward the hill, in order to draw the hill’s natural flow into the house.

Moreover, the end of the sightline, which binds the long-lined spaces together, was always directed toward the hill. Spaces that are divided into few parts here overlap, going beyond the simple boundary between the interior and exterior, but they never block the view of each other.

The definition of the three gardens in this house is quite flexible: including a yard with granite stone inside the main gate, a soil-cement yard in front of the guest room, and a green yard in front of the dining room, as well as a dirt yard for children, a grass yard for adults, and a vegetable garden for the lady of the house. Sometimes they are simply defined as yards on the first, second, and third floors. Based on their needs, they become yards, gardens, passageways.

Infra-position

The site was elongated east and west, at the edge of the small hill, through unusual shape and a fairly steep slope. The widest space was positioned on the sunny side, at the same eye-level to the natural landscape, and neutral rooms – such as a living room, dining room, grandmother’s room, study room, and workroom – were introduced.

By virtue of the site’s shape, elongated along easterly and westerly directions, every room in the house receives a warm light from the south. The slope that begins at the foot of the hill creates two large steps in the site’s longitudinal direction, allowing each household to be distinguished vertically.

A parking lot, storage, and laundry room were placed deeply on the sloped side, by practicing infraposing strategy. It is not architecture superimposed into the ground, but an architecture infrasposed beneath the ground. Yet, the land has not been dug down.

By being properly hidden and then revealed, the potential forceful tendency of architecture becomes somewhat softened. Just as a ship needs to be partly submerged in order to be balanced on the water, architecture also needs to retain a relationship to the ground to a certain extent in order to maintain harmony.

Scale of Depth

When one enters the main gate on the first floor, one will first encounter the covered yard in between. Here, where one experiences the image of the house for the first time, it is dusky. This is because there is a wall standing at the front, so space is only lit up by the slanted sunlight coming in from the side.

The visitor’s gaze naturally looks for the entrance and sees the two front doors on both sides. The one on the right side is a private entrance used by the second generation couple. It is connected to the parking lot, leading to the study room and the workroom on the second floor, then to the bedroom space on the third floor.

The other door on the left side is the main entrance to this house, and it leads to the guest room and the stairs to the second floor. The guest room is mainly used by the families of the younger generation who moved out of the home after marriage, and small spaces designed for children have been concealed inside. All the rooms are connected to the south yard through the narrow wooden porch (toenmaru), and children can use the yard and this room as their play areas.

The first floor is divided into two by the yard, but the second floor forms a wide platform, tying the entire house together into its circulation. When ascended to the second floor via the stair of the main entrance, there are two living rooms on either side. One is where grandmother spends her entire day, and the other is a shared living room for the extended family.

Originally planned as a central space, the shared living room adjacent to the dining room was positioned at the center of the building, but more than that, it was intended for use as a measure of the depth of the longest and the largest space of this house. In the study located in the far west of the house, the small forest on the hill can be enjoyed as a garden, dividing the yard into two and adding an additional purpose.

When one looks at the other end of the house, after emerging from the grandmother’s room located on the easternmost side, the gaze penetrates the two living rooms beyond the yard and the study room, leading to the forest on the western hill. It is a sightline imaged from the very beginning of the design phase, where the most impressive and ample view coupled with this unique spatial experience can take place.

It is connected as if it was a single space, but the boundary between the inside and the outside is blurred by the penetration of the outdoor space. It is the largest and the longest space in this house, which can be experienced daily without wearing shoes.

Not fancy, nor simple

The building is mostly finished with lithin coat on the stone and long, light grey concrete bricks. Phosphate panels in-between connect and separate stones and bricks, filling the empty space of the façade. The longwall – which could easily be seen as a barrier when viewed from the road – has been segmented into similar colored materials of different textures, blurring the sense of scale. The neighbors’ gaze is not fixed on the building.

On the inside, the wooden structure – which is placed on top of the reinforced concrete structure – is directly exposed to the ceiling, as revealed through the window. As a result, the building is a light gray tone overall, but it does not seem too dark or too bright due to the addition of warm wooden materials and dimmed lighting. The house is not fancy nor simple, just as the client desired.

Scroll to Top