Toolbox House by YYAA

Location: Osaka-shi, Osaka, Japan
Principal Use: Residence, Office
Architectural Design: Yoshihiro Yamamoto, Kaori Mihashi / YYAA
Structural Design: Yoshihiro Yamamoto, Kaori Mihashi / YYAA
Facility Design: Yoshihiro Yamamoto, Kaori Mihashi / YYAA
Construction: Aoyama Construction Company Co., Ltd.
Photos: Yohei Sasakura 
Structure: W
Number of Stories: 1
Max Height: 4.428
Design Period: 18/01/2018 29/10/2019
Construction Period: 29/10/2019 05/02/2021
Site Area: 144.51
Building Area: 93.47
Floor Area: 1F 90.09
Total: 90.09
Material Roof: Galvanized Steel Sheet
External walls: Galvanized Steel Sheet
Ceiling: Polyurethane Paint
Walls: Polyurethane Paint, Plywood, Tile
Floor: Oak flooring, Cedar flooring, Mortar, Tatami, Cork, Vinyl floor tile

Yoshihiro Yamamoto

Born in Nara, Japan
BE, Osaka Prefecture University
BE, Kyoto Institute of technology
Compas Architects. Co.ltd.
Established YYAA
Part-time lecturer at Kobe Shoin Woman’s University

Won the JACK Renovation Contest
Won the House Renovation Contest 2nd Prize
Won the Good Design Award
Won the Sanwacompany Design Competition 1st Prize
Won the LIXIL x Houzz Contest Jury’s Special Award
Won the Nagoya Mozaic Co. Design Award
Won the Nagoya Mozaic Co. Design Award 3rd Prize
Won the NISC Design Contest Housing Category Award
Won the House Renovation Contest
Japanese First Class Architect

Office Profile
YYAA (Yoshihiro Yamamoto Architects Atelier Co., Ltd.)
Osaka Office: 14-6-302 Ishigatsuji-cho , Tennoji-ku , Osakacity , Japan 543-0031
E-mail: biz@yyaa.jp
Tel: 081-(0)6-6771-9039
Twitter https://twitter.com/yyaainfo
Facebook https://www.facebook.com/yyaajp
Instagram https://instagram.com/yyaajp
Pinterest https://www.pinterest.jp/yyaa0419/

“In the downtown area of Osaka City, many projects are underway to rebuild small old wooden houses into high-rise condominiums. Cities are becoming safer and more efficient, but more inorganic and homogeneous. The client couple and his mother lived in a wooden building where the office, warehouse, and residence coexist, where they have long run a cosmetics company.

However, the patchwork building had many structural and insulation problems and was not a comfortable place to live in old age, so they decided to demolish it and build a new one.
We discussed the volume of each space and how to connect and separate them many times and designed a one-story house that is compact and easy to use as a toolbox, with an elongated floor plan that fits an elongated site. It was covered with a simple triangular steel roof and several skylights were opened to allow light to enter between the buildings.

By extending the roof and firewall towards the road, we improve the visibility of the office and make the entrance a semi-outdoor multipurpose space for unloading, meetings, and machine maintenance. The elongated floor plan is divided into a public space on the east side and an office on the west side, each connected to the dining kitchen.

The simple kitchen made of plywood is large enough to work with family and friends, and the dining area faces a small garden on the north side. The mother’s room is located close to the sanitary, and she can live a little distance from the couple.

The new home for families, who have a good understanding of the lifestyle that suits them, has once again become a vitality building, like weeds sprout from asphalt crevices. In the middle of the city, a grounded dwelling may be more luxurious than a condominium.”

Scroll to Top