in

Chhavi House (Oasis in the Thar Desert) by Abraham John Architects

Chhavi House exterior


The challenge of designing a residential villa in Jodhpur was trifold: extreme climate, small footprint and a large project brief. The house also needed to be and is Vastu compliant – conforming with the ancient Indian design principles regarding space, sunlight, flow, and function.

The plot was a restricted one within a society scheme, encumbered by the existing adjoining buildings along its compound walls on two sides, and two roads along its north and east sides. Hence, there was a need to create privacy, through an orientation of the views, screens, and courtyards, as well as through landscape design. The little gardens, decks, waterbodies, sculpture court, sky-lit balconies, and terrace gardens were all designed to enhance its spatial feel.

The floating steps make an inviting entrance, the lighting and landscape add to the sense of arrival. As one walks towards the main door, one can pause on the bench and enjoy the soothing sounds of the cascade The first impression created is that of space and privacy. The imposing wooden doors, double-height volumes, and projections that are reminiscent of the many palaces, forts, and temples set in the stark landscape of the Thar Desert.

The architects conceptualized an open dining and living area.
The living area is a double-height area with the ceiling continuing through from the inside to the outside; it’s L shaped openable windows connecting it to the courtyard and waterbody.
The Kitchen doors completely slide open onto the dining room as per the occasion. The dining, kitchen, living and garden form a public area that looks very different at night, with mood lighting and a waterbody, landscape and a beautiful, authentic & traditional wooden sculpture.

In a city where temperatures routinely exceed 40 degrees Celsius, the filigree screen is both functional (protects from the sun and offers some privacy) and aesthetic, a reminder of the traditional jalis of the region. It looks spectacular at night, and during the day it cuts down the heat and glare while reflecting on the windows.
From the first landing you get a feel of the double-height, of the expanse and a new angle to the screen which gives the villa its character: combines the past (jalis) with a feeling of modern, clean lines.

The two ground floor bedrooms display concealed doors to the attached bathrooms, for a clean look. One of the bedrooms opens onto a deck and garden, while the other has a sky-lit private deck to augment its sense of space.

The two bedrooms on the 1st floor have a common landing (box look hovering over the dining room). The primary suite is complete with a large bedroom with two seating areas; there is a sky lit green area with a cozy bench seating, a dressing area, and a large spa-like bathroom; another seating area overlooks the private terrace that invites lots of birds and is meant for relaxed mornings.

The temple is a projecting mass over the courtyard, the screen filtering light and achieving the required privacy.
The media room on the 2nd floor spills onto a big family terrace; there is a pantry looking onto another terrace, a bathroom, and a big lobby. A full-height sliding door can turn the media room even bigger, by taking in the lobby.

Accommodated within are parking areas on the ground floor as well as naturally lit office and utility spaces in the basement.

Local Jodhpur stone was used on the entry steps, water bodies, and compound walls.
The outdoor textured stone plaster finish matches the color of Jodhpur stone and is used on some of the indoor surfaces as well, to add to the overall outdoor feel and look.

Credits

Architect’s Firm: Abraham John Architects
Contact e-mail: [email protected]
Project Location: Jodhpur, Rajasthan, India
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 710 sqm
Plot Area: 280 sqm
Design Team: Abraham John, Alan Abraham, Anca Florescu, Niranjan Fulsundar, Prachi Donde, Neha Gupta
Client: Praveen Sankhla
Photo credits: Alan Abraham

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner
The gorgeous waterfront home has a rustic quality to its earthy beige walls augmented by the wide glass windows that emanate warm yellow lights coming from the bright interiors of the house. The house is also complemented by the surrounding lush tropical-style landscaping with tall trees and a wide lawn of grass. Images courtesy of Toptenrealestatedeals.com.

H. Wayne Huizenga’s House in Fort Lauderdale, FL (Purchased for $16.016 Million)

This is the aerial look at the beautiful penthouse in downtown Aspen. There are an abundance of glass walls and open walls that spill warm yellow lights on the deck of the penthouse.

Downtown Aspen Penthouse!