Elevated House by Felipe Caboclo Arquitetura - Home Stratosphere

Elevated House by Felipe Caboclo Arquitetura

Elevated House by Felipe Caboclo Arquitetura

Architects: Felipe Caboclo Arquitetura
Area: 1800 m²
Year: 2019
Photographs: Leonardo Finotti
Manufacturers: Inovar, Santa Clara
Collaborators: Amana Roveri
Interior Design: Maurício Karam
Landscape Design: Alex Hanazaki
Illustrations: Herbert Anthony
Installations: WGA Engenharia
Structural Project: NPE Engenharia e Projetos
City: Fazenda Boa Vista
Country: Brazil

The elevated house, located in Fazenda Boa Vista, arose from the client’s desire to have a house with the highest possible ceiling height.

Thus, the regular height of the house is 4 meters high, and for the social area of the house to be twice as high, a mezzanine was designed to gain this height for the environment, displacing the elevated living room with a view of the surrounding woods to a swing over the pool.

The use of a metallic structure was essential for the success of the project, for two main factors: the need for fast construction and to ensure that the large spans of the house could be reached without losing the space in the ceiling with the beams.

The structure forms a latticed box in the shape of a cross, and it is enveloped by self-supporting masonry, so that the structure and the fences are completely independent.

Analogous to the human body, the steel structure acts like the bones, the masonry like the muscles, and finishing the layers, the steel frame finish plays the role of the “skin”; of the project.

The project has clean and orthogonal lines, and an ethereal and minimalist aesthetic, with openings that allow users to always have a view of the forest framed in some way.

Scroll to Top