Slice House by AlHumaidhi Architects

Architecture Firm: AlHumaidhi Architects
Contact Email: info@alhumaidhi.com
Completion Year: 2016
Built Area: 1946 m2
Project Location: Al-Adiliyah, Kuwait
Photographer: Nelson Garrido
Type: Residential Project

The project is located in Al-Adiliyah, Kuwait with a plot area of 1000 m2. The rectangular plot has neighbors to the east and south in addition to a pedestrian alleyway along its longer northern edge. The shorter street frontage on the western side benefits from a community garden across the street.

The massing looks like a slice of cake- a triangular wedge inserted into the plot and angled to maximize privacy away from neighbors to the east and from across the pedestrian alley on its northern edge. The angled edge also subtly orients the home’s views and main frontage towards the garden across the street.

While the slice occupies a footprint covering approximately 50 percent of the plot, the rest of the area is devoted to a private garden and pool. In the north-western corner of the plot, we have a detached annex facing the pool containing within it a gym and toilet/shower room.

The client requested a design that can, in the future spatially and programmatically separate into two independent homes. One for the parents and another for the son’s future family. Thus, the majority of the current program (reception, office space, main kitchen, and parents living suites and bedroom) are stacked vertically above one another within the wider base of the wedge. While the son’s private quarters and living space are vertically stacked within the tip of the wedge.

Scroll to Top