in

Home Extension by Kevin Veenhuizen Architects

Home Extension by Kevin Veenhuizen Architects


Location: Westervoort, The Netherlands
Year Completed: November 2015
Architect: Kevin Veenhuizen Architects
Engineering firm: Middelhuis en schleipfenbauer
Building contractor: Jansen & Van Ralen BV
Photos: Imke Ligthart

About Kevin Veenhuizen Architects

Kevin Veenhuizen Architects is a young and ambitious architectural firm, specialized in residential architecture. Our projects vary from private new homes to extensions and renovations. We also carry out public and commercial projects.

We start with your story, your wishes, and your taste and translate this creatively into a design with its own character. You are always part of the design process. In this way, we combine your wishes with our expertise so you get a tailored design.

We help you make the right sustainable choices and process them in the sustainability plan. We build with ecologically responsible materials, smart energy systems and adapt the design to weather elements: the sun for daylight and heat, the wind for ventilation, and the rain for water collection and reuse. This way you get a future-proof design that grows with you.

The design for this project was made for a special client. This is because the woman is disabled; the extension adds a spacious ground floor bedroom and bathroom to the ground floor. To connect to the extension, the garage has been shortened, creating space for a door to the living area. The volume of the extension has a subtle connection with the existing building and a different materialization. This makes the extension an autonomous object in the backyard.

By replacing the glass facade, a solid anchoring is created at the corner of the extension. This also strengthens the relationship with the living area. The staggered facade creates the desired veranda on the outside and a wardrobe on the inside. At the same time, the depth effect of the facade is enhanced by the sloping inner wall and the paneling of the veranda. This is angled so that the morning sun penetrates the bedroom better. Built-in spotlights provide atmospheric lighting in the evening.

The white-painted paneling of the veranda provides a clear contrast with the larch facade cladding and thus shows that it is part of the interior. Over time, the raw larch will turn gray and the contrast will deteriorate.

For the disabled client, a spacious bathroom has been designed with a seating area in the shower where you can also dry off. Furthermore, there are no thresholds between inside and outside and the ventilation window opens and closes automatically with remote control.

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner

Ceres Wuyuan Residence by KOKAISTUDIOS

A wall adorned with various floating frames.

Floating Frames (What You Need to Know)