Skip to Content

Shallmar Residence By StudioAC

An exterior shot of the two-story building's facade, captured during snowy weather.

 

Architect: StudioAC

Shallmar Residence was a renovation and extension of a house in Toronto. As a home for art collectors, it functions as a house disguised as a gallery. The millwork is designed as sculptural and textural elements to integrate as objects within the gallery.

The main gathering space of level 1 is divided with a spine of marching totems that integrate kitchen and dining functions. The kitchen island is designed to channel a Donald Judd floor piece with precise geometrical forms resting directly on the gallery floor. A wall of millwork runs the length of the living room and is concealed by a linear texture creating a series of vertical shadow lines, inspired by the minimalism of Agnes Martin.

Expansive glazed openings frame views to the lush exterior and flood the home with natural light to animate the walls. Breaks in the glazing create framed gallery walls.

A large opening from the upper level sheds light down into the entry gallery, a long wall lined with the home owners personal collection featuring important canadian artists. Judd’s influence finds itself evident in the master bedroom millwork mounted on a gallery-like wall flanked by wood on the floor and ceiling.

The home oscillates between a livable space for a family of five and a unique combination of art, objects and architecture that elevate the experience of space and re-imagine the line between the precious and the practical.

 An interior shot of a spacious living room featuring a low cushion seating arrangement and an art sculpture, reminiscent of a gallery setting.

An interior shot of a spacious living room featuring a low cushion seating arrangement and an art sculpture, reminiscent of a gallery setting.

A wide-angle shot of a living room featuring a full-height glass door, offering a view of the expansive outdoor patio.

A wide-angle shot of a living room featuring a full-height glass door, offering a view of the expansive outdoor patio.

An interior shot taken from the living room, showcasing two gallery-style pictures mounted on the wall, creating a gallery-like atmosphere.

An interior shot taken from the living room, showcasing two gallery-style pictures mounted on the wall, creating a gallery-like atmosphere.

A detailed view of a long rectangular table designed with four square box-like structures, showcasing a unique and modern aesthetic.

A detailed view of a long rectangular table designed with four square box-like structures, showcasing a unique and modern aesthetic.

A detailed view of a long rectangular table designed with four square box-like structures, showcasing a unique and modern aesthetic.

A detailed view of a long rectangular table designed with four square box-like structures, showcasing a unique and modern aesthetic.

An interior view showcasing a shared living and kitchen space featuring a long rectangular island table.

An interior view showcasing a shared living and kitchen space featuring a long rectangular island table.

An interior shot taken from the living room, highlighting a staircase with sleek black balusters.

An interior shot taken from the living room, highlighting a staircase with sleek black balusters.

Upon entering from the upstairs, visitors are greeted with a striking wall gallery art display that creates a bold and impactful first impression.

Upon entering from the upstairs, visitors are greeted with a striking wall gallery art display that creates a bold and impactful first impression.

An interior shot of a spacious bedroom featuring a wide glass window, allowing for natural light and an outside view.

An interior shot of a spacious bedroom featuring a wide glass window, allowing for natural light and an outside view.

Upon entry to the bathroom, visitors are greeted with wooden flooring and an open space in the wall allowing for natural light and fresh air to flow in, creating a fresh and inviting atmosphere.

Upon entry to the bathroom, visitors are greeted with wooden flooring and an open space in the wall allowing for natural light and fresh air to flow in, creating a fresh and inviting atmosphere.

A detailed view of the bathroom, showcasing two sink stations with suspended brown cabinetry underneath, providing ample storage space.

A detailed view of the bathroom, showcasing two sink stations with suspended brown cabinetry underneath, providing ample storage space.

A close-up shot of the shower room, featuring skylights and a wall cladding with horizontal orientation of tiles.

A close-up shot of the shower room, featuring skylights and a wall cladding with horizontal orientation of tiles.

A close-up shot of a narrowed section of the bathroom elegantly complemented by a gallery-style wall art display, and adorned with golden rods.

A close-up shot of a narrowed section of the bathroom elegantly complemented by a gallery-style wall art display, and adorned with golden rods.

Site plan of Shallmar Residence

Site plan of Shallmar Residence

Floor plan of Shallmar Residence

Floor plan of Shallmar Residence