Interior Renovation House BHMM, Altea. Alicante by estudio ji architects

 

Architects: Jorge Frías/Irene Zurdo (estudio ji architects)
Tipology: Residential
Class: Private Project
Date: 02/2016
Client/Developer: Private
Photos/Images: Mariela Apollonio. Fotógrafa de Arquitectura

A house facing the Mediterranean and the River Algar …

The idea is to create a diaphanous but convertible space where moments dedicated to private and public can be regularly available to its owner.

This requires an only centerpiece storage structure that organizes public and private space. The other parts that serve the house (kitchen, toilets, etc…) are “assembled” with the main piece to complete a “mechanism volumes” through which it circulates and whose relationship to each other configures the living spaces (1 bedroom suite, a multifunctional space, living room…)

A system of hidden wood panels deployed and collected to set different levels of privacy: a continuous and fluid space when the panels are open, or space compartmentalized in different rooms when closed.

The transition from “public” to “private” is done through thresholds that compress space. Through them, it is where white and bright parts become intimate spaces built-in oak. These thresholds, in certain stress points, are broken up into wooden slats that frame the visual sought. It is an especially important threshold of space that frames the landscape outside, which extends to the ground as an exhibitor and storage.

Subtle vertical lines carved in wood accompany the entire house giving her rhythm and texture.

Scroll to Top