in

House BL by Hugo Monte

House exterior of the House BL designed by Hugo Monte.


Despite located in a rural context of complex characterization the BL house develops a true relationship with the exterior surroundings through an extended patio that leads to a relaxing and contemplative sunken fire pit. The spacious and light-filled entrance hall suggests the other house spaces and combines the three floors in a straightforward way.

The proposal is for a rectangular-shaped east/west plot of land with 2.748,00 m². With a well established initial program by the promoters, we opted for a 3-floor construction to contemplate the daily demands required by the different levels of the house.

The basement incorporates the garage with access through an exterior ramp that provides the transition between levels. Two storage rooms, a technical area and a room destined to be a work out space complete the remaining area.

The entrance floor (street level) houses the social functions through a welcoming double high hall space where the staircase that gives access to all the floors is located.

From here an office and a toilet facility are distributed, and the living room and kitchen are reachable and inn-sight, sharing the same exterior area, accessible through ample glass panels that keep this area closer, visually and functionally.

The upper floor presents itself with a reading lounge that connects to the double high hall space and continues to a corridor with closets that serve 2 rooms internally connected by a toilet facility. At the end and facing west we find the master bedroom with a toilet facility, a walk-in closet and a wide balcony overlooking the garden.

On the exterior area, the hundred-year-old cork oaks were given major importance on stablishing the garden layout and atmosphere enhanced with the construction of a sunken fire pit as a gathering and contemplative exterior spot.

Architect: Hugo Monte

Get rid of nasty grime and smudges on your stainless steel!
Discover the best stainless steel cleaner to truly brighten up the stainless steel throughout your kitchen! SAVE 25% with coupon MYHAUS25.

Contact e-mail: [email protected]

Lead Architects:  Hugo Monte

Project Location: Póvoa de Varzim, Portugal

Completion Year: 2017

Gross Built Area: 526m2

Drawings: Hugo Monte

Photo credits: João Morgado

 

Backyard of the Forest Hill Garden & Pavilion designed by Amantea Architects.

Forest Hill Garden & Pavilion by Amantea Architects

How to Remove Old Window Caulking from Brick Exteriors