in

Folding House by AR Design Studio

Folding House by AR Design Studio


Architect
AR Design Studio
Calpe House
20 Little Minster Street
Winchester
SO23 9HB, UK

https://www.instagram.com/ardesignstudio/

Size + Scope
Total: GIA 367sqm
Estimated Project Value: Undisclosed

Contractors and Suppliers
Structural Engineer: Eckersley O’Callaghan

Photographer: Martin Gardner

About AR Design Studio

AR Design Studio is a RIBA chartered architects practice, based in Winchester, Hampshire, specializing in elegant and imaginative contemporary new homes, extensions, renovations, and multi-plot developments.

AR Design Studio’s architectural expertise and flair have been recognized by winning a number of prestigious industry awards including the UK Property Awards 2019-2020, Royal Institute of British Architects (RIBA) South East 2018 Award, and the RIBA South West 2017 Award, in addition to being longlisted for Grand Designs House of the Year Award 2018. With a comprehensive knowledge of planning, AR Design Studio has built a stunning portfolio of bespoke residential projects.

For further information contact [email protected]

Folding House is a private, bespoke new build house located in Ringwood completed by award-winning Winchester based architects AR Design Studio.

This site is bordered by mature trees and boasts stunning views of the surrounding landscape. A steep 18m slope down to the bank of the River Avon completes the aperture and provided the basis for AR Design Studio’s intervention. The design team’s vision called upon the natural topography in its response to the site.

The house steps down the hill, with a folded ribbon connecting each floor and linking the entrance of the site down to the riverfront. Solid timber boxes were inserted in between this ribbon where private spaces where required, with the remaining space offering open plan living with a connection to the expansive balconies and stunning views beyond.

The top floor of the house is situated at the entrance level, contains the majority of the open-plan living spaces, while the middle floor accommodates bedrooms. The lower ground floor provides guest accommodation and further living spaces connected to the lower outside space to the rear. A central atrium and staircase offer a connection between each floor, leading occupants from the front door at the top of the site down through the house and onto the garden. Each level of the building features outdoor terrace spaces to allow for outdoor living and a connection to the surrounding landscape.

The internal finishes of each room are bright and clean, allowing light to flood throughout the building while maintaining the view of the outdoors as the focal point of each space. Timber cladding runs through the building, softening the internal spaces and providing a relationship to the verdant surroundings. A light grey tile runs seamlessly between indoors and out, giving definition to the ribbon as it folds down the site.

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner
This is a look at the front of the house with a large wrap-around porch festooned with white pillars and railings, dormer windows and a large swimming pool adorned with a lush landscaping. Image courtesy of Toptenrealestatedeals.com.

Gwen Verdon’s House in Quogue, NY (Listed for $8.95 Million)

Bamboo Veil House by Wallflower Architecture + Design