Chalet M by Silvia Acar Arquitetura

Chalet M by Silvia Acar Arquitetura

Architects: Silvia Acar Arquitetura
Area: 193 ft²
Year: 2018
Photographs: André Scarpa

The proposal of the cabin, chalet m, in São Lourenço da Serra, was to make the smallest area possible for the requested program so that the contact with nature is the main actor in the experience. As minimalism was the main intention of the clients, in addition to the difficulty of access to the land. It was proposed a solution of 18m ² with the use of dry materials and on-site assembly since there is no access for larger trucks.

The implantation followed the criterion of existing glades in the forest, in a combination with the search for the best views of the mountain across the valley. The idea of minimal interference extends to the limit, so there is no construction for the parking area and accesses, these are made by trails on the ground.

The cabin was built in massive hardwood structure of thin sections, and then coated by outside plain OSB type plywood, Tyvek air, and water barrier and covered with metallic corrugated tiles outside. Inside, thermoacoustic insulation and ‘paricá’ plywood, coated with water-based resin. The furniture is all built in the same plywood and the box area lays over a prefabricated fiberglass box base.

Scroll to Top