in

BRICK HOUSE by Natalie Dionne Architecture

The view of the house from outside of the property, showcasing the gated entry and the red brick exterior.


Montréal is known for its lively neighborhoods and its traditional streets, lined with two- and three-story row houses. Often built in the first half of the 20th Century, these homes no longer correspond to today’s lifestyles. In the hope of preserving this urban heritage, a number of architects are now attempting to give these homes a new lease on life.

Newly renovated, the BRICK HOUSE is located on de Gaspé Street, near the popular Jean-Talon Market. The in-depth transformation bears the signature of Natalie Dionne Architecture. The program involved turning what was once a three-unit building into a generous single-family home. Interiors were opened up, the light was brought in, and the yard was turned into a convivial room.

The architectural intervention is easily understood from the back of the building. Although their initial intention was to preserve the façade’s main elements, the architects had no choice but to replace the brick entirely. This gave them the opportunity to integrate more generous openings to the exterior wall. In keeping with the existing typology, four elongated windows were inserted on the upper floor, where the original openings had been. Carefully aligned with the new windows, two sets of folding doors run across the dining and the kitchen area.

A centrally located chimney, no longer in use, becomes an esthetical object, which reinforces the composition of the symmetrical façade while adding a touch of fantasy to it. With its brick, left apparent inside and outside, the chimney becomes a link between the past and the present, the old and the new.

The ground floor was transformed into a vast living area while the upstairs was redesigned to accommodate three bedrooms and a large bathroom area. The architects’ most theatrical gesture was to introduce a two-story volume above the dining area. As a result of this move, the primary bedroom and the upstairs bathroom appear to be floating over the ground floor. A small “balcony” was inserted between both volumes.

Interior openings generate a series of unexpected views towards the dining area, the backyard and the nearby alley. The careful positioning of the upstairs partitions ensured fluidity and transparency from one space to another. Skylights installed in previous times on the roof were totally revamped bringing natural light over the central staircase and the upstairs bathroom.

Materials

The white walls contrast with the strong presence of brick, concrete and wood surfaces. The dark shades of the walnut floors and furnishings, as well as the texture of the chimney provide warmth to space. The choice of noble materials and a subdued palette bring calm and harmony to the contemporary interiors.

In the kitchen and dining area, the continuous floor is polished concrete, which blends into the stone pavers of the adjacent terrace when the windows fold open. The backyard thus becomes an integral part of the home’s living spaces, particularly during the long summer nights when family and friends rally around.

The traditional shed disappears into the perimeter fence, its grey tone recalling the nearby terrace. Freed from built elements, the yard is ready to be turned into a fanciful flower garden or vegetable plots. The back alley, another one of these neighborhood features, is accessed through a large sliding door.

The BRICK HOUSE is meant as an ode to Montréal’s rich residential heritage. It shows how traditional houses found everywhere in Montréal can be adapted to new realities. It also is a virtuoso demonstration of Natalie Dionne Architecture’s ability to make architecture a true celebration of space and light.

Data Sheet

Name of the project: BRICK HOUSE

Location: de Gaspé Avenue, Villeray, Montreal, QC, Canada

Area of project: 1 850 ft2/171.9 m2

Project end date: Fall 2019

Architects: Natalie Dionne Architecture

Design team: Natalie Dionne, Rosemarie Faille-Faubert, Corinne Deleers and Martin Laneuville

Clients: France Houle and Leonard Eichel

Contractor: P.A. construction

Engineer: Conception structurale Donald Arsenault

Cabinetmaker: Segabo design

Photographer: Raphaël Thibodeau

Press Distribution: V2com

About Natalie Dionne Architecture

Led by architect Natalie Dionne and her partner Martin Laneuville, the firm Natalie Dionne Architecture has received widespread attention over the last few years for their residential work. Known for their ability to transform stern interiors into vibrant living spaces, they have renovated and built several homes in Montréal’s older neighborhoods. Their thorough understanding of the city’s fabric, and its housing stock, has led them to search for respectful and innovative solutions in every one of their projects.

Their first significant work was the U-House, which the firm designed as a home/studio on a derelict Montréal site. It received a major architecture award at the time, as did their T-House built in a country setting. These, as well as their most recent interventions, have appeared in numerous publications. Previously involved with visual arts and the film industry, Dionne and Laneuville acquired a deep understanding of lighting and scenic effects. Clearly visible in their projects, this knowledge has helped them come up with unusual concepts that bring poetry to daily life.

↓ Next Post Below


CLICK HERE for Free Design SoftwareTry our free 3D home/room design software.




HAUS Naturals Stainless Steel Cleaner
Front aerial view of the property focusing on the gorgeous house with lovely architectural and landscaping design. Images courtesy of Toptenrealestatedeals.com.

Gloria Swanson’s Mansion in Englewood, NJ (Listed for $9.9 Million)

House side exterior of the La Duette designed by Natalie Dionne Architecture.

La Duette by Natalie Dionne Architecture