Stunning Contemporary Fitzroy Park Project By Stanton Williams

Gallery featuring images of the stunning Fitzroy Park project, a home designed by Stanton Williams.

394_N34_∏Edmund Sumner

Welcome to our gallery featuring the stunning Fitzroy Park project, a home designed by Stanton Williams.

Stanton Williams were commissioned to create a new family home in North London within the Highgate Conservation area, replacing a late 1950s house. The overall design strategy takes advantage of the sloped site by creating new additional spaces within the lower garden level.

The house is surrounded by rich natural landscape. Its upper level cantilevers out and floats amongst the tree canopies, offering expansive views. The position of the new house is set back from Fitzroy Park with a minimal stone and metal bridge, allowing mature trees to be retained and enhancing the peaceful setting.

The bridge leads directly into the heart of the house, which opens up to views over a sunlit double-height volume down to the lower garden level. Large sliding glass doors erase the boundary between inside and outside, with external stone paving extending into the landscaped garden that gently curves around the house.

Construction materials for the house reflect its natural setting. Cedar fencing and oiled Iroko balconies contrast with the Accoya timber envelope. Painted in dark grey, the timber brings additional texture and color to the limestone facade. The crisp and sharp exterior layers give way to softer warm interior spaces, with an extensive oak ceiling and floors sprawling in limestone or dark oak.

The house is designed to be naturally ventilated and well insulated, increasing efficiency. Skylights placed strategically at various points in the house allow daylight to spill in, ensuring that the family can engage with nature throughout the seasons.

Embedded in a unique, rural-like setting, the Fitzroy Park house manages to be at once protective and open www.davidsoncolaw.com.

The slim metal and stone bridge allows the home to be virtually wrapped in greenery and natural stones. Here we see the main entrance standing next to full height glazing, revealing the interior on approach.

The slim metal and stone bridge allows the home to be virtually wrapped in greenery and natural stones. Here we see the main entrance standing next to full height glazing, revealing the interior on approach.

 The front entrance and surrounding glazing is wrapped by a thin veranda, framed in glass railing.

 The front entrance and surrounding glazing is wrapped by a thin veranda, framed in glass railing.

On the garden side of the home, full height glazing covers the large, double height first floor exterior. Above, we see the segmented balcony wrapped in rich natural wood.

On the garden side of the home, full height glazing covers the large, double height first floor exterior. Above, we see the segmented balcony wrapped in rich natural wood.

 The cantilevered upper floor houses a segmented balcony with rich hardwood panels top to bottom.

 The cantilevered upper floor houses a segmented balcony with rich hardwood panels top to bottom.

Here we see one of the strategically placed skylights in the home.

Here we see one of the strategically placed skylights in the home.

 Here we see one of the upper level rooms open to the environment by pocket door, leading to the wood wrapped balcony.

 Here we see one of the upper level rooms open to the environment by pocket door, leading to the wood wrapped balcony.

The balcony flaunts its rich natural wood framing, juxtaposed against frameless glass safety wall and the surrounding green environment.

The balcony flaunts its rich natural wood framing, juxtaposed against frameless glass safety wall and the surrounding green environment.

Looking down through the full height glazing, the surrounding greenery wraps the home in a private space while the glass helps erase boundaries between indoor and out.

Looking down through the full height glazing, the surrounding greenery wraps the home in a private space while the glass helps erase boundaries between indoor and out.

Here we see the grand, two story height living room, sprawling on the first floor over rich hardwood. Matte black pillars, full height glazing, and slim contemporary furniture fill out the space, with hanging fireplace at right.

Here we see the grand, two story height living room, sprawling on the first floor over rich hardwood. Matte black pillars, full height glazing, and slim contemporary furniture fill out the space, with hanging fireplace at right.

Here we see the same room at night, with the unique spherical chandeliers glowing overhead. The upper floor creates a loft-style space overlooking the living room.

 Here we see the same room at night, with the unique spherical chandeliers glowing overhead. The upper floor creates a loft-style space overlooking the living room.

Beneath the upper floor, the expansive open-plan space includes a large dining area and flows into a kitchen space, seen at right.

Beneath the upper floor, the expansive open-plan space includes a large dining area and flows into a kitchen space, seen at right.

Here's a glimpse of the ultra-modern open-design stirs, mixing hardwood, metal, and glass for a transparent effect.

Here’s a glimpse of the ultra-modern open-design stirs, mixing hardwood, metal, and glass for a transparent effect.

Here's the upper floor view of the massive living room below and smaller area above, holding a grand piano in full view of the surrounding woods.

Here’s the upper floor view of the massive living room below and smaller area above, holding a grand piano in full view of the surrounding woods.

The upper floor continues into this minimalist "study" space, with a small library of books leaning against the glass railing behind a grand piano. The panoramic views afforded on this floor are unrivaled. 

The upper floor continues into this minimalist “study” space, with a small library of books leaning against the glass railing behind a grand piano. The panoramic views afforded on this floor are unrivaled.

 The minimalist space features a pair of avant-garde wireframe chairs and small traditional wooden desk, in addition to the classical piano.

 The minimalist space features a pair of avant-garde wireframe chairs and small traditional wooden desk, in addition to the classical piano.

Here's the view from the study room down the length of the open-plan house, with the living room and adjacent patio in clear view.

Here’s the view from the study room down the length of the open-plan house, with the living room and adjacent patio in clear view.

The lower level open-plan space includes this Zen-like kitchen, with a mixture of rich wood tones and sleek modern touches. Large island at right supplements the lengthy minimalist countertop.

The lower level open-plan space includes this Zen-like kitchen, with a mixture of rich wood tones and sleek modern touches. Large island at right supplements the lengthy minimalist countertop.

The kitchen features an open dining space with wood-topped metal dining table, as well as stainless steel appliances built into the wood panel wall. The full height glazing ensures abundant sunlight throughout the day.

The kitchen features an open dining space with wood-topped metal dining table, as well as stainless steel appliances built into the wood panel wall. The full height glazing ensures abundant sunlight throughout the day.

 At the top of these stairs, we see another set of skylights, a lengthy aperture allowing plentiful sunlight into the home.

 At the top of these stairs, we see another set of skylights, a lengthy aperture allowing plentiful sunlight into the home.

Master bedroom on the upper floor features intricate hardwood flooring and direct balcony access.

Master bedroom on the upper floor features intricate hardwood flooring and direct balcony access.

Bathroom is awash in rich marble from the floor up, glowing in natural light via skylight. The design includes a rainfall shower head at center, for a completely open shower design.

 Bathroom is awash in rich marble from the floor up, glowing in natural light via skylight. The design includes a rainfall shower head at center, for a completely open shower design.

The stairway void is topped by another skylight, allowing sunshine to cascade through the open design staircase.

The stairway void is topped by another skylight, allowing sunshine to cascade through the open design staircase.

Here we see the lush greenery swarming around the structure, with abundant glass ensuring the blending of indoor and outdoor vistas.

Here we see the lush greenery swarming around the structure, with abundant glass ensuring the blending of indoor and outdoor vistas.

 Seeing the living room from outdoors at night, the line between indoors and out is truly blurred.

 Seeing the living room from outdoors at night, the line between indoors and out is truly blurred.

The two floors visible here achieve transparency with full height glazing, while the upper level uses extensive hardwood paneling for privacy in the bedroom spaces.

The two floors visible here achieve transparency with full height glazing, while the upper level uses extensive hardwood paneling for privacy in the bedroom spaces.

The box-like structure stands both apart and within its natural environment, via sharp angles and natural materials.

The box-like structure stands both apart and within its natural environment, via sharp angles and natural materials.

Here we see the structure glowing at night over the surrounding foliage, the layers of glass and metal intertwining for a remarkable contemporary look.

Here we see the structure glowing at night over the surrounding foliage, the layers of glass and metal intertwining for a remarkable contemporary look.

Related Homes & Galleries You May Enjoy:

West Broadview Home With Beautiful Infinity Pool By KZ Architecture | Playful Cozy Flat By Kerrie Kelly Design Lab | Debonair Bury Road Project by David James Architects | Modern Rustic Parwółki/Masuria Home By Jam Kolektyw

(c) 2015

Add Comment